Ministerka Žitňanská sa oprela do kauzy kupovania voličov: Je to svinstvo na demokracii

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerka sa nechcela vyjadrovať konkrétne k prípadu, kde boli podozriví poslanci Smeru-SD Stanislav Kubánek a Peter Chudík. Vysvetlila, že by nerada ako právnička posudzovala, či polícia urobila všetko pre zadováženie dôkazov. Jedna vec sú podľa Žitňanskej indície, druhá vec je možnosť zadovážiť dôkazy pre trestnoprávne konanie. “Bez toho, aby som videla spis, to si netrúfam vyhodnotiť,” vysvetlila.

    “Faktom je, že kupovanie hlasov vo voľbách je nielen trestný čin, ale aj, poviem to expresívne, svinstvo na demokracii. Preto to vnímam ako vážny trestný čin, ale opakujem, tú dôkaznú situáciu treba v každom prípade vyhodnotiť,” uviedla s tým, že z morálnej stránky ide o “bezpochyby vážnu vec”. “Morálne to vnímam ako veľmi zásadný prešľap voči úplne najspodnejšiemu základu, na ktorom stojí demokracia,” doplnila.

    Žitňanská zdôraznila, že volebná korupcia sa zakaždým ťažko dokazuje, čo potvrdili aj prípady z minulosti, ktoré sa nepodarilo úspešne uzavrieť. Motivácia svedkov je limitovaná, nakoľko trestné je, nielen prijímanie, ale aj dávanie úplatkov,“ pripomenula. 

    Fakt, že v kauze volebnej korupcie v Lomničke boli nakoniec obvinení z krivej výpovede piati svedkovia, ktorí najprv svedčili o kupovaní hlasov za cigarety, ministerku neprekvapil. “Buď si stojím za svojím, alebo klamem, oboje má svoje trestnoprávne dôsledky, takže, keď sa na to pozeráme čisto právne, asi je to nevyhnutný dôsledok, keď niekto poprie svoju výpoveď, ktorú predtým povedal,” uzavrela.

    “Je to naozaj zvláštne, prekvapivé. Ja som našťastie v žiadnom okrese pána predsedu vlády neprekrúžkoval,“ reagoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na fakt, že v Lomničke, ale aj v Rakúsoch dokázali v rómskych osadách Kubánek s Chovancom prekrúžkovať premiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

     “Či majú osobný vzťah, alebo nemajú, to ja nebudem posudzovať, ale tie čísla hovoria o tom, že je tam výkyv oproti štandardu. Môžeme tomu dať akúkoľvek domnienku, ak ju nie sme schopní podložiť dôkazmi, tak platí, že tá vec je tak, ako je,“ zdôraznil Kaliňák na margo faktu, že polícia stíhanie volebnej korupcie v Lomničke zastavila.

    Minister pripomenul, že voľby sú tajné a polícia nemá právo zisťovať, kto ako hlasoval. Situácia by sa však podľa neho nemala opakovať. „Určite budeme debatovať, ako zabrániť tomu, aby takéto veci mohli vznikať v najbližších voľbách do vyšších územných celkov. Lebo to je náš prioritný záujem, aby voľby, ktoré budú najbližšie o rok, aby prebehli bez akýchkoľvek excesov,“ uzavrel.

    - Reklama -