Minister zahraničia Lajčák priznáva zdrvujúcu pravdu: Schengen nefunguje, je tu anarchia. Únia sa otriasa v základoch

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    Podľa Lajčáka má materiál ambíciu prezentovať komplexnú pozíciu Slovenska. Šéf diplomacie skonštatoval, že debata o migrácii sa doma aj v Európskej únii sústreďuje na kvóty, ktoré sú však podľa neho len symbolikou. „Kvóty hovoria o rozdelení 40-tisíc utečencov. Len Nemecko povedalo, že je pripravené prijať 800-tisíc,“ povedal Lajčák po skončení rokovania vlády.

    Minister takisto pripustil, že cez krajiny, ktoré majú chrániť vonkajšiu hranicu Schengenu, sa do EÚ dostávajú migranti bez toho, aby ich niekto identifikoval a posúdil. „Máme Schengen, aj keď nefunguje, a máme niečo ako anarchiu. Jeden zo základných pilierov Únie sa otriasa v základoch,“ vyhlásil.
    Podľa Lajčáka by jedna z možností, ako bojovať proti nelegálnej migrácii, mohla byť aj systematickejšia spolupráca informačných služieb. Vďaka tomu by bolo možné ľahšie bojovať proti sieťam pašerákov, ktorí zarábajú na nešťastí druhých. Ako dodal, problémom je, že neexistuje spoločný postoj Európskej únie, ale každá krajina problém rieši samostatne. „Európska únia je reaktívna namiesto toho, aby bola proaktívna. Od júnovej Rady sa prakticky o tejto téme nediskutovalo. A čím menej diskutujeme a čím menej sme racionálni, tým vyššie sú emócie,“ povedal Lajčák.

    Presnú sumu nevedel povedať ani minister financií Peter Kažimír. „Konkrétnu sumu budeme špecifikovať po rokovaniach v Bruseli,“ povedal. Peniaze by našiel, keďže Slovensko zlepšilo výber daní. Podľa jeho informácií by mali ísť na lepšiu ochranu vonkajších hraníc.

    - Reklama -