Minister práce Richter potvrdil v kauze Čistý deň svoju nekompetentnosť a mal by odstúpiť, tvrdí SaS

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    Richter dnes pred rokovaním tripartity oznámil, že pokiaľ akreditačná komisia odporučí galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň akreditáciu, on to bude akceptovať.

    Jej rokovanie zvolal po tom, ako Generálna prokuratúra v piatok (11.8.) oznámila, že ministerstvo práce vyhovelo jej protestu a 9. augusta zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie Čistému dňu. Prokuratúra zároveň informovala, že z prečinu sexuálneho zneužívania bol obvinený dnes už bývalý pracovník Čistého dňa.

    „Udalosti, ktoré sa odohrávajú v súvislosti s Čistým dňom svedčia v prvom rade o nekompetentnosti ministra práce,“ reagovala Blahová.

    Minister podľa nej „zasa nehoráznym spôsobom hrá o čas“, pretože otvoril v kauze len správne konanie so všetkými lehotami. Podľa Blahovej je tiež alibizmom, že Richter podmieňuje zrušenie akreditácie zariadeniu tým, ako vec uzavrú orgány činné v trestnom konaní.

    „Zdá sa, že aj keď polícia podozrenia potvrdila, minister opäť nereaguje. Nechráni záujmy maloletých detí, ale opätovne len svoj chrbát,“ kritizovala poslankyňa.

    Pripomenula, že zákon o sociálnoprávnej ochrane detí ukladá ministrovi zrušiť akreditáciu zariadeniu v prípadoch, kedy môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, alebo jeho priaznivý psychický a fyzický vývin.

    „I podozrenie z ohrozenia dieťaťa má viesť k zrušeniu akreditácie, a to bez výrokov akreditačnej komisie, bez akýchkoľvek ďalších naťahovaní času,“ tvrdí Blahová s tým, že zo strany Richtera ide o krytie „fatálnych“ zlyhaní jeho ľudí.

    „Za celý ten čas nikto poškodeným deťom neponúkol odbornú pomoc, a už vôbec nie ospravedlnenie. Stali sa im otrasné veci, a to v starostlivosti štátu. Je to plná osobná a politická zodpovednosť ministra Richtera. Mal by okamžite abdikovať na svoju funkciu, ktorú zjavne nezvláda,“ domnieva sa.

    Pochybenia ministra Richtera sú podľa Ľubomíra Galka nesporné.

    “V kauze Čistý deň ešte nezaznelo posledné slovo a my veríme, že po jej uzatvorení bude tým posledným slovom 'zbohom', keď za sebou konečne naposledy tento sprofanovaný minister práce sociálnych vecí a rodiny zatvorí dvere. A veríme, že to pre dobro detí bude oveľa, oveľa skôr ako o dva a pol roka,” doplnil Blahovú.  

    Zasadnutie akreditačnej komisie je zvolané na 23. augusta. Má sa zaoberať novými skutočnosťami ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia Čistý deň.

    “Osobne si myslím, že akreditačná komisia bude veľmi promptne konať a ja budem akceptovať rozhodnutie,” uviedol Richter.

    Komisia už raz odporúčala odobrať Čistému dňu akreditáciu, ale minister to neurobil.

    Resocializačnému zariadeniu podľa vlastných slov ponechal akreditáciu podmienečne. Dnes tiež podotkol, že tu nejde len o Čistý deň, “ale o resocializáciu ako takú”.

    Môže sa podľa neho stať, že Čistý deň nebude jediné zariadenie, ktorému bude odobratá licencia. Komisia podľa Richtera koná aj pri ďalších zariadeniach.

    “Na základe podnetov, výsledku kontrol, ktoré bežia,” vysvetlil, ale neprezradil, o ktoré ďalšie zariadenia ide. Je to podľa neho na komisii.

    - Reklama -