Minister Draxler vylučuje plošný štrajk učiteľov. Ich požiadavky považuje za nezmyselné…

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Ako dodal, hovoril s niektorými predstaviteľmi stavovských organizácií a odborov, pričom niektorí mu jasne povedali, že štrajk nepodporujú, a niektoré organizácie podporujú štrajk v hrubých cieľoch a zámeroch, ale nebudú sa na ňom podieľať. Zároveň uviedol, že sa bude snažiť skontaktovať s Branislavom Kočanom a Vladimírom Crmomanom z Iniciatívy slovenských učiteľov.

    Draxler v relácii vyjadril presvedčenie, že štrajková pohotovosť je zjavne politická akcia, ktorej cieľom nie je obraňovať podmienky učiteľov. “Nemyslím si, že učitelia požiadavky videli. Samotní riaditelia škôl mi hovoria, že považujú jednu z nich za absurdnú. Nemyslím si, že by mali náladu pripojiť sa k štrajku,” povedal Draxler. Nepáči sa mu, že aktivisti idú do štrajku potom, čo skončilo vyjednávanie s odbormi. Takisto uviedol, že s Kočanom aj Cmrmomanom sa počas roka stretával, ale ku koncu roka prestali chodiť na porady a dávali mu odkazy cez médiá. “Dúfam, že budú mať snahu sa so mnou stretnúť,” dodal Draxler. Minister má problém aj s požiadavkou dať 400 miliónov eur na didaktické pomôcky.

    “Ja nepokladám za korektné obviňovať učiteľov, že je to politikum a sú riadení nejakou politickou stranou. To nie je voči nim korektné,” zareagoval bývalý minister školstva a poslanec NR SR za KDH Martin Fronc. Za svoju stranu dodal, že kresťanskí demokrati do takýchto veci nemienia priamo vstupovať. “Samozrejme, uvedomujeme si oprávnenosť požiadaviek,” poznamenal a pripomenul, že v roku 2003 bol takisto štrajk učiteľov, ktorý premiér, vtedy opozičný poslanec Robert Fico podporil. Fonc sa v relácii odmietol vyjadriť k požiadavkám aktivistov, uviedol však, že každý, kto do takejto akcie ide, podľa neho nadsadzuje svoje požiadavky, aby mal z čoho vyjednávať. Takisto rozumie aj načasovaniu aktivity pred voľbami. “Všetky záujmové skupiny sa o niečo pokúšajú pred voľbami. Rozumiem, prečo to robia teraz, potom už málokto reaguje,” vysvetlil svoj postoj. Fonc v relácii obhajoval aj právo učiteľov na štrajk, dúfa však, že nebudú drasticky postupovať. Poslanec tiež uviedol, že ak by Draxler v súčasnej situácii rokoval s ministrom financií Petrom Kažimírom, mohlo by to pomôcť upokojiť situáciu.

    “S ministrom financií rokujem takmer permanentne, stretávame sa často,” zareagoval Draxler s tým, že pokiaľ ide o zmeny v školstve, v jednom balíčku so zvýšením peňazí sa musí v školstve zabezpečiť aj väčšia transparentnosť a efektívnosť. Poznamenal, že veľa zlej krvi robí rozdelenie kompetencií na samosprávy. “Keď dnes chodím na školy, tak učitelia spochybnia, či vôbec bolo navýšenie platov. Tie peniaze idú cez zriaďovateľov pomerne zložitým spôsobom, naozaj sa stáva, že nevideli zvýšenie,” skonštatoval minister. Podľa Fronca je problémom aj to, že určité kompetencie v otázke financovania školstva prebral aj rezort vnútra.


     

    - Reklama -