Minister Čislák podľa sestier klame a zavádza. Dokedy ešte chcete zneužívať našu situáciu? Odkazujú mu

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

    Galantské sestry si myslia, že informácie o zmene odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov sú poburujúce. Jeho vyjadrenia a výpočty považujú za závadzajúce.
    Ministrovi odkazujú, že svojou rétorikou len prispel k tomu, aby sa neváhali zapojiť do deklarácií pripravenosti o ukončení pomeru.

    Matematika nepustí

    Za sestry postla blog na webovej stránke denníka SME  Monika Kavecká, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. V  otvorenom liste spochybnili ministrove výpočty o základnej mzde. „Uviedli ste, že niektoré sestry si polepšia o 200 až 300 eur mesačne. Pýtame sa, kde? Patríme medzi sestry, ktoré nepracujú v štátnej nemocnici, takže podľa vašich vyjadrení by sme mali aj my výrazne pocítiť navýšenie miezd. Ale matematika nepustí,“ odkazujú sestričky.

    Ich výpočty hovoria o 86 eurách. Ak teda existujú sestry, ktoré si majú o deklarovanú sumu polepšiť, tak majú plat pod 500 eur a menej. Sestričky tak vyčítajú Čislákovi, že ak o zariadeniach, kde sú takéto platy, vedel, mal s tým niečo už  dávno robiť.

    Mal konať skôr

    Minister  zdravotníctva uviedol, že platy by mali byť navýšené o 16 percent. Netýka sa to však štátnych zariadení, kde sú podľa neho platy vyššie, preto tu bude nárast o niečo menší.

    Šéf rezortu bol včera aj v Prešove, kde navštívil nemocnice, pretože ako uviedol, uprednostňuje osobný kontakt. V Prešove musel zvolať aj brífing, aby tak reagoval na kritiku opozície, ktorá podľa neho zavádza. Galantské sestričky mu však odkazujú, že jeho vycestovanie do terénu nemá žiadny zmysel. Mal totiž konať skôr.

    „Mali ste priveľa času a priestoru k takémuto kroku, ale zrejme ste pri vašich povinnostiach nedovideli alebo nechceli vidieť ďalej, ako vám umožňuje výhľad z vašich okien na Kramáre, kde sú sestry maximálne spokojné,“ prskli mu do tváre sestry.

    Jedna sestra sa má postarať o 18 ležiacich pacientov, z ktorých je však jedna tretina ťažko zvládnuteľných, a to všetko za mzdu, ktorá nie je primeraná, trvajú na svojom sestry. Čislákovi vyčítajú aj to, že nedokázal odpovedať, či je ministerstvo pripravené na hromadné výpovede zdravotníkov. Keď boli protestovať pred Úradom vlády, minister vyhlásil, sa nimi nenechá vydierať a zdravotníci si stále len upravujú svoje podmienky. Podľa nich však len zneužíva skutočnosť, že sestry berú svoje povolanie ako poslanie. „Dokedy ešte chcete zavádzať verejnosť a klamať sestry v súvislosti so zmenami v odmeňovaní podľa vášho návrhu zákona?“ odkázali sestry.

    Otvorený list galantských sestier si môžete prečítať TU

    Zdravotní pracovníci sú nespokojní s podmienkami, ktoré v zdravotníctve prevládajú. Týka sa to večného problému platov. Neváhajú podať hromadné výpovede, na čo Monika Kavecká niekoľkokrát apelovala. Minister tvrdí, že zdravotníkov si váži, ale nenechá sa nimi vydierať. Okrem toho čelí aj kritike zo strany kádehákov, ktorí ho obvinili z toho, že sa nezaujíma o dodržiavanie transparentnosti a ktorí chcú jeho hlavu.
     

    - Reklama -