Minimálna mzda sa možno budúci rok zvýši. Toto je suma, s ktorou by mohli Slováci rátať

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

     Ministerstvo uviedlo, že návrh na zvýšenie minimálnej mzdy v budúcom roku predložilo po posúdení celkovej sociálnej situácie v Slovenskej republike za predchádzajúci kalendárny rok. Taktiež očakáva pozitívny vývoj ekonomiky v budúcom roku. “Zvýšenie sumy minimálnej mzdy v tzv. hrubom vyjadrení o 30 eur mesačne znamená medziročný nárast o 7,4 %,” uviedol rezort práce.

     Ten predložil svoj návrh po tom, čo sa zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov na výške minimálneho zárobku nedohodli do 15. júla tohto roka. “Republiková únia zamestnávateľov a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky zhodne informovali, že sociálni partneri nedospeli k dohode, avšak prejavili záujem pokračovať v sociálnom dialógu aj po zákonom stanovenom termíne s cieľom nájsť kompromisné riešenie,” uviedlo ministerstvo v materiáli predloženom na tripartitu.

    Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR predložila ministerstvu návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy na 442 eur mesačne a sumy hodinovej minimálnej mzdy na 2,540 eura s cieľom zlepšiť postavenie nízkopríjmových zamestnancov. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska nepredložili žiadny návrh. Pre tento rok bola suma minimálnej mzdy stanovená na 405 eur. Stúpla o 25 eur z 380 eur.

    - Reklama -