Miluje streľbu, je fanúšikom Margaret Thatcherovej a celá „európska kaviareň“ má z neho plné gate. Zoznámte sa

    0
    Norbert Hofer. (Autor: FPO)

    Hofer podľa rakúskeho internetového servera slávi úspechy predovšetkým vďaka svojmu umiernenému tónu a priateľskému správaniu. V porovnaní so šéfom rakúskych Slobodných Heinzom-Christianom Strachom vraj Hofer pôsobí značne uvoľnene a oveľa menej útočne. „Na svoju stranu sa mu podarilo získať aj sklamaných voličov, ktorí predtým volili vládnu koalíciu zloženú zo socialistov a ľudovcov. Jeho sľub, že sa bude v prvom rade venovať potrebám Rakúska a Rakúšanov, dokázali voliči oceniť.“

    „Hofer symbolizuje novú stratégiu umiernenosti, prostredníctvom ktorej sa snaží FPÖ získať stredových voličov,“ cituje server názor politológa Thomasa Hofera. Vďaka charizme 45-ročného rodáka zo spolkovej krajiny Burgenland sa podarilo rakúskym Slobodným dosiahnuť najväčší volebný úspech od konca druhej svetovej vojny, aj keď jeho 36,4 % predstavuje zatiaľ len čiastočný úspech, ktorý bude musieť potvrdiť 22. mája v druhom kole.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Hofer pôsobí v porovnaní so svojím konkurentom v boji o prezidentský úrad, 72-ročným bývalým vodcom Zelených Alexanderom van der Bellenom, viac akčnejšie a odhodlanejšie. Ako uviedla pre rakúske médiá Hoferova matka, jasne viditeľný rozdiel v sebaprezentácii oboch kandidátov nebude len otázkou rozdielneho veku. „Môj syn robil vždy všetko na 100 %. Už ako dieťa robil všetko s najväčšou vervou a s cieľom byť najlepší,“ zverila sa po úspechu svojho syna pani Hoferová.

    Ako uvádza The Local, Hofer pochádza zo stredostavovskej rodiny. Jeho otec pôsobil ako radný v spomínanej spolkovej krajine Burgenland, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Maďarskom. Norbert Hofer sa stal leteckým inžinierom a krátko nato pôsobil v spoločnosti Lauda Air. V roku 1994 sa stal členom FPÖ a začal strmo stúpať nahor po straníckom rebríčku. Už o dva roky neskôr, teda v dvadsiatichšiestich rokoch, sa stal tajomníkom strany.

    O niekoľko rokov neskôr začal Hofer plniť úlohu blízkeho poradcu Stracha, ktorý v roku 2005 vystriedal na čele strany tragicky zosnulého Jörga Haidera. „V týchto rokoch strana stavila na ešte útočnejšiu rétoriku a voličov sa snažila osloviť s často veľmi extrémistickými sloganmi. Keď snaha strany nemala príliš kladnú odozvu, Hofer spoločne s hlavným tajomníkom strany Herbertom Kicklom poradili Strachovi zmeniť kurz a sústrediť sa viac na sociálne témy, ktoré boli vždy doménou socialistov,“ uvádza server.

    Zmena kurzu sa rakúskym Slobodným vyplatila a strana teraz v prieskumoch verejnej mienky pravidelne získava viac ako 30 % hlasov. „Aj napriek určitej umiernenosti je však Hofer tradičným predstaviteľom krajnej pravice,“ konštatuje rakúsky server a pripomína slová prezidentského kandidáta FPÖ, že islam nemá v Rakúsku svoje miesto. Hrozil tiež, že ukončí pôsobenie vlády, ak sa jej ministri neodhodlajú na tvrdšie opatrenia voči migrantom.

    Za ďalší „hriech“ Hofera považuje politicky korektný rakúsky server skutočnosť, že potenciálny prezident krajiny sa vo svojom voľnom čase s obľubou venuje streľbe. „Milujem streľbu a úplne chápem, že v súčasnej situácii narastá počet majiteľov zbrojného preukazu,“ uviedol nedávno pre rakúske médiá otec štyroch detí, ktoré vraj často berie na strelnicu so sebou. „Hofer je typ láskavého protestného politika, ktorý dokáže účinne zaobaliť mnohokrát brutálne deklarácie strany namierené proti utečencom,“ vypožičiava si The Local na záver opis Hofera, s ktorým prišiel v minulých dňoch nemenovaný rakúsky bulvárny denník.

    - Reklama -