Miloš Zeman: Beštiálne zavraždený slovenský novinár sa snažil odhaľovať tunelovanie. Českí komentátori len tárajú a nikdy nič nedokázali

    0
    Miloš Zeman v relácii Týden s prezidentem TV Barrandov (Autor: ReproFoto: TV Barrandov)

    „Vyjadril som ľútosť nad zastrelením nielen tohto novinára, ale aj jeho snúbenice. Je to dvojnásobná beštiálna vražda. Vyjadril som nádej, že vrah bude dolapený. Ján Kuciak sa snažil odhaľovať, povedzme, tunelovanie alebo ekonomické podvody, zatiaľ čo českí komentátori len tárajú a kritizujú a sami v živote nikdy nič nedokázali,“ podotkol na úvod relácie Zeman k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Potom sa vyjadril k otázke divokých 90. rokov, ako ich nazval moderátor Jaromír Soukup.

    „Václav Žák napísal kedysi veľmi zaujímavý článok, ktorý hovoril, že opozičná zmluva tu nespôsobila korupciu, ale odstránila ju. A to tým, že boli privatizované banky. A na tom niečo je. V čom spočívalo najväčšie množstvo podvodov? V tom, že si človek vzal úver od štátnej banky a ten úver nesplatil. A následne sa to vďaka známym v politických kruhoch odpustilo. Keď sme privatizovali banky, tak tie, samozrejme, tieto politické úvery nikomu neposkytovali, tým sa skončili divoké 90. roky,“ poznamenal Zeman.

    „Dával som veľké nádeje do povinného bezhotovostného styku. Keď hovoríte o divokých 90. rokoch, tak tam boli igelitky. Mimochodom, Jana Lorencová v knihe Krvavé oleje pripomína vysokých politikov, ktorí si dokonca chodili s igelitkami po provízie z tých ľahkých vykurovacích olejov. Ale nechcem tvrdiť, že bezhotovostný styk je všeliek. Čím silnejšia legislatíva, tým lepšie,“ podotkol, že je dôležité mať kontrolný orgán – Českú národnú banku. V danej súvislosti ďalej uviedol, že by bol za posilnenie jej kompetencií.

    A ani tento diel sa nezaobišiel bez zmienky o uhľobarónovi Zdeňkovi Bakalovi – a to v súvislosti s vyplácaním dividend. „Zdeněk Bakala vyplácal svoje dividendy na českom území. Bolo ich zhruba 100 miliárd korún. Nevynášal ich do zahraničia. Tento príklad dokazuje, že aj keď vyplácate dividendy na českom území, neznamená to, že nie ste podvodník,“ povedal Zeman.

    Celý rozhovor nájdete na webe TV Barrandov.

    - Reklama -