Militanti z IS si robia zadné dvierka a budujú predsunuté základne v roky rozvrátenej krajine. Čítajte v ktorej

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Podľa správy expertov OSN, na ktorú sa odvoláva britský denník The Telegraph, buduje Daeš v Líbyi akúsi únikovú zónu pre vyše 3 000 ozbrojencov. To by mal byť údajne základ pre novú baštu radikálov z IS, ktorí by z novej základne podnikali útoky po celom Blízkom východe. Nárast počtu militantov z Daešu v Líbyi je podľa OSN výsledkom katastrofálnej bezpečnostnej situácie, ktorá vládne v krajine už takmer 4 roky od pádu Muammara Kaddáfího.

    Podľa informácií Organizácie spojených národov prišlo tento rok do Líbye aj niekoľko vysoko postavených predstaviteľov takzvaného Islamského štátu, čo svedčí o reálnej hrobe. Tou je najmä rozšírenie pôsobnosti militantov z IS do ďalších krajín. Nebezpečenstvo je pritom reálne už teraz. Atentátnik, ktorý v júni tohto roka zastrelil 30 britských turistov, získal podľa dostupných informácií svoj výcvik práve v Líbyi.

    Líbya ako vhodná základňa

    „Centrálne velenie IS v Iraku a Sýrii vidí Líbyu ako najlepšiu príležitosť na rozšírenie vplyvu takzvaného (islamského) kalifátu,“ píše sa v 24-stranovej správe, ktorú odborná komisia predložila Bezpečnostnej rade OSN. Súčasťou dokumentu sú aj poznatky z monitorovania sankcií zavedených proti al-Káide a ďalším teroristickým skupinám. Najväčšiu pozornosť však venovali experti práve  militantom z IS.

    - Reklama -