Militanti z IS majú všetko, aby vybudovali skutočný štát. Ministerstvá, peniaze aj dostatok ľudí

    0
    Islamský štát (Autor: repro youtube, mg)

    24-stránkový dokument priamo z dielne radikálov podrobne opisuje, ako sa majú vedúci predstavitelia aj radoví pešiaci Daešu správať pri budovaní samozvaného kalifátu, ktorý na obsadených územiach Iraku a Sýrie vlani vyhlásil vodca IS Abu Bakr Bagdádí. Podľa denníka the Guardian, ktorý dokument uverejnil v originálnom znení píše o tom, že jeho súčasťou sú kompletné  postupy vytvorenia funkčného štátu so službami, regionálnou vládou a kontrolou ekonomiky na úrovni z čias bývalého Sovietskeho zväzu.

    Sebestačný kalifát

    Podľa dokumentov majú militanti z Daešu k dispozícii presný plán ,ako vytvoriť fungujúce štátne štruktúry, už od minulého roku. Jeho súčasťou sú aj postupy, ktoré radia ako vybudovať jednotlivé ministerstvá, potrebné na riadenie sebestačného štátu. Práve možnosť, že by sa z radikálnej teroristickej organizácie mohol stať štátny útvar, desí všetky strany konfliktu na Blízkom východe. Práve samozvaný islamský kalifát v podobe štátneho útvaru, aj keď neuznaného na medzinárodnej úrovni, by totiž znamenal ešte väčšie vyostrenie napätia, ktoré v regióne roky vládne.

    Zahraničné vzťahy, propaganda nevídaného rozsahu, kontrola nad energetickými zdrojmi a ďalšími časťami ekonomiky. To sú len ďalšie časti manuálu, v ktorom velenie takzvaného Islamského štátu radí svojim stúpencom, ako majú postupovať pri budovaní štátnych štruktúr. Dokument, ktorý britský denník získal pod názvom Princípy administrácie Islamského štátu opisuje aj taktiku, ako ovládnuť myslenie ľudí, inak ako len násilím.

    Daeš v príručke na budovanie štátu radí aj v tom, ako by malo fungovať zdravotníctvo, školstvo, obchod, komunikácia či zamestnanosť v samozvanom islamskom kalifáte. V tejto súvislosti pripomeňme, že militanti z IS myslia budovanie štátu smrteľne vážne a majú na to aj dostatok prostriedkov. Podľa odborníkov je Daeš najbohatšou militantnou organizáciou, ktorej sa podarilo destabilizovať Blízky východ najviac za uplynulých 50 rokov.

    Nie sú to len militanti

    Takzvaný Islamský štát už dávno nie je iba hŕstkou radikálnych militantov, ktorí pobehujú po bojisku s ukradnutými zbraňami v rukách. Za uplynulé roky získal Daeš napriek odporu medzinárodných síl dostatok prostriedkov aj ľudí na to, aby destabilizoval Blízky východ a vybudoval v regióne kalifát riadený islamským právom. Dokument, ktorý radí ako postupovať pri jeho budovaní, vznikol niekedy medzi júlom a októbrom 2014.

    Okrem návrhov na riadenie a budovanie štátu sa v dokumente Princípy administrácie Islamského štátu  píše aj o tom, ako by mali ďalej pokračovať boje proti neveriacim. Vzniknúť by mali napríklad nové tréningové tábory a veteráni by mali absolvovať pravidelný tréning, aby dokázali obsluhovať aj tie najmodernejšie zbraňové systémy.

    - Reklama -