Milióny zamestnancov v ohrození. Na stavbách pracujú v neľudských podmienkach a úmrtia nie sú výnimkou

    0
    Panoráma metropoly Dauha, hlavného mesta štátu Katar (Autor: pixabay.com)
    Stovky ľudí ročne prichádzajú v Katare o život na stavbách v krajinách Perzského zálivu len preto, že im zamestnávatelia neposkytnú adekvátnu starostlivosť v obrovských horúčavách. Podľa ľudsko-právnej organizácie Human Rights Watch (HRW) sú aj robotníci, ktorí stavajú štadióny na svetový futbalový šampionát, vystavení neľudským pracovným podmienkam. 
     
    V Katare sa teploty bežne šplhajú cez 35 stupňov Celzia a výnimkou nie sú ani 50-stupňové horúčavy, v ktorých musia pracovníci na stavbách údajne často pracovať. Bez prístupu k pitnej vode a ochrany pred prudkým slnkom je smrť v pracovných podmienkach hroznou realitu, ale podľa HRW sa katarské úrady údajne odmietajú zaoberať takýmito prípadmi a vyšetrovať úmrtia na pracoviskách. Dvojnásobne to platí v prípade, ak ide o pracovníkov, ktorí sú migranti. 
     
    Katar však nie je jediná krajina Perzského zálivu, ktorá má podľa ľudskoprávnych aktivistov problém s umieraním ľudí na pracoviskách. Podobne sú na tom údajne aj v Ománe, Bahrajne, Saudskej Arábii či Spojených arabských emirátoch. HRW tvrdí, že v ohrození je v celom regióne až niekoľko miliónov ľudí pracujúcich na stavbách, alebo v iných ťažkých podmienkach. 
     
    V roku 2012 Katar priznal smrť 520 ľudí z Bangladéša, Indie a Nepálu, ktorí pracovali na stavbách naprieč krajinou. Takmer dve tretiny týchto obetí zomrelo za okolností, ktoré úrady nevysvetlili alebo vôbec nevyšetrovali. Práve z Bangladéša, Indie a Nepálu pritom prichádzajú do Perzského zálivu státisíce ľudí, aby tam pracovali na výstavbe luxusných komplexov, mrakodrapov či športovísk. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -