Milióny eur na podporu malých obnoviteľných zdrojov energie sa stále nedostali k ich žiadateľom. Tí budú čakať ešte najmenej do jesene

    0
    Ilustračné foto: solárne panely (Autor: SITA)

    Napriek veľkému záujmu o dotácie na obnoviteľné zdroje energie sú domy žiadateľov o príspevky stále bez solárnych panelov alebo úsporných ekologických kotlov. Z eurofondov ide pritom na podporu tohto programu rovných 100 miliónov eur a vláda prispeje ďalších 15 miliónov. To je dokopy 115 miliónov eur na podporu ekologickejšieho bývania pre tisícky domácností. „Vláda nie je schopná už viac ako dva roky spustiť schválený program. Zbytočne to oberá ľudí o peniaze, ktoré by mohli ušetriť. Zároveň ohrozuje výrobcov, predajcov a inštalatérov,“ povedal Pavol Široký z Greenpeace Slovensko pre portál Aktuality.sk.

    Nové dotácie sa už nebudú viazať len na nákup zariadení, ale budú sa týkať aj kompletnej dodávky a celkovej montáže. „Je to nastavené tak, aby domácnosti boli motivované nakúpiť si kvalitné systémy s primeraným výkonom, dlhšou životnosťou a vyššou účinnosťou premeny energie a nepodceňovali odbornosť pri inštalácii,“ povedal Eduard Jambor zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

    Podpora z eurofondov však nepokryje celé náklady na nákup a inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie. Konečná suma príspevku pre domácnosti bude závisieť od nákladov aj výkonu montovaných zariadení. Výška dotácií ešte nie je určená. Podľa informácií portálu Aktuality.sk bude pri jednotlivých zariadeniach zvolený percentuálny limit alebo maximálna suma príspevku.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -