Milióny eur na ministerstvo obrany. Za toto bude v budúcom roku utrácať Gajdoš

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Všemožné varovania pred zlyhaním armádneho aparátu z dôvodu zastaranej techniky a vybavenia prinútili ministerstvo obrany konať a prvé výsledky sú už na svete. Vlani chýbali napríklad peniaze na viaceré úlohy, ktoré mala armáda na príkaz vlády plniť po teroristických útokoch v Paríži.
     
    „Niektoré organizačné a personálne opatrenia v Ozbrojených silách Slovenskej republiky na boj proti terorizmu neboli splnené,“ uviedla hovorkyňa ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) Danka Capáková pre portál Aktualne.sk. 
     
    Capáková dodala, že nedostatok financií nijako neohrozil obranyschopnosť armády ani bezpečnosť krajiny. Navýšenie rozpočtu o 100 miliónov eur však nestačí. Podľa NATO totiž dávame na obranu stále málo a novozvolený prezident USA Donald J. Trump sa už teraz vyhráža ukončením vojenskej podpory v prípade, ak štáty východnej Európy nezačnú dávať na obranu požadované dve percentá. 
     
    Dvojpercentná požiadavka Severoatlantickej aliancie však nie je pre Slovensko podľa premiéra Roberta Fica až taká smerodajná. „Bol predsa summit vo Varšave – a tie záväzky napĺňame. Nemáme dôvod ísť nad prísľuby, ktoré sme dali vo Varšave,“ uviedol Fico. Na summite vo Walese v roku 2014 sa však Slovensko zaviazalo, že do roku 2020 bude do obrany investovať aspoň 1,6 % HDP. 
     
    Slovensko má momentálne vyše 16 000 profesionálnych vojakov, ale malo by ich pribudnúť ďalších 689. Výcvik 50 nových členov aktívnych záloh bude na budúci rok stáť 74 000 eur. Operácie v cudzine budú stáť v roku 2016 viac ako 29 miliónov eur, čo je o takmer štyri milióny menej ako tento rok.
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -