Milióny Rumunsku za tajné väznice od amerických tajných. Mučili v nich podozrivých

    0
    Bývalý riaditeľ CIA John Brennan (Autor: SITA)

    Podľa agentúry AP Singhová v úvodný deň pojednávania súdu povedala, že väzni CIA boli v rokoch 2003 až 2005 v Rumunsku “s tichým súhlasom” tamojšej vlády, čo rumunské úrady popreli.

    Predstaviteľka rumunskej vlády Catrinel Brumarová oponovala, že na určenie zodpovednosti štátu je treba viac ako “náznaky a špekulácie”.  

    Súd vyhlásil, že v priebehu niekoľkých mesiacov rozhodne, či Rumunsko vedome umožnilo CIA tajné väzenia, v ktorých sa odohrávalo mučenie a či nedokázalo zabrániť mučeniu Singhovej klienta.

    Mučenie

    Údajná prítomnosť tajných väzníc je pre Rumunsko citlivou témou. Rumunsko ako silný spojenec NATO sa v tom čase snažilo získať podporu Washingtonu pre svoj vstup do NATO, čo sa mu napokon v roku 2004 podarilo.

    Singhová povedala, že jej klient, ktorý je občanom Saudskej Arábie, bol vo väzení CIA v Bukurešti v roku 2004 spútaný, neumožnili mu spánok, vystavili hlasnému zvuku, ostrému svetlu a fackovaniu. V súčasnosti sa nachádza v americkej väznici na Guantáname. Dodala, že zlé zaobchádzanie s jej klientom neprinieslo žiadne užitočné informácie.

    - Reklama -