Miliardový obchvat so starou známou firmou. Váhostav je opäť v hre, problémov sa vraj báť netreba

    0
    Ilustračné foto: Váhostav (Autor: SITA)

    Výstavbu diaľnice R7 a D4 zverila vláda do rúk konzorciu zahraničných firiem pod názvom Obchvat Nula, pričom na čele stojí spoločnosť Cintra Infraestructuras Internacional a celková cena má vyjsť na dve miliardy eur. Na výstavbe sa je však podľa týždenníka Plus 7 Dní ochotný podieľať aj Váhostav.

    Prísnejšie opatrenia

    Vláda rozhodla o tom, že postavenie obchvatu sa bude realizovať cez PPP projekty. „Zmluva na výstavbu sa bude podpisovať v najbližších dňoch, následne sa môžu začať prvé prípravné práce. Na prvé úseky rýchlostnej cesty R7 už je vydané stavebné povolenie,“ potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Váhostav pre týždenník potvrdil možné poskytnutie svojich služieb. „Sme pripravení podieľať sa na výstavbe obchvatu Bratislavy ako subdodávateľ, máme nielen skúsenosti, ale aj kapacity,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík.

    Štát má koncesionárovi vyplácať 56,72 milióna eur počas 30 rokov. Pri realizácii projektu bude potrebné využiť aj služby miestnych firiem. Preto pripadá do úvahy stavebný gigant Váhostav, ktorý je už s konzorciom zahraničných firiem dávno v kontakte. Vraj ich oslovili, aby im vypočítali cenu. Trochu tajomne sa vyjadril hovorca ministerstva Martin Kóňa, ktorý uviedol, že to, koho si konzorcium vedené spoločnosťou Cintra vyberie na spoluprácu, závisí už od jeho rozhodnutia. Dôležité je podľa neho hlavne to, aby koncesionári postavili diaľnicu v požadovanej kvalite a dohodnutom termíne. Inak vraj na účet nebudú posielať dohodnutú sumu.

    Váhostav sa dostal v nedávnej minulosti do problémov, keď po ňom ostali nevyplatení živnostníci a drobní podnikatelia. Viaceré firmy, ktoré spoločnosti, za ktorou stojí Široký, poskytovali subdodávateľské služby, nedostali za ne zaplatené. Teraz to vraj má štát ošetrené, a preto podobný scenár nehrozí. „V koncesnej zmluve, ktorú schválila vláda, sú veľmi konkrétne ustanovenia na ochranu subdodávateľov, preto sa nebude opakovať situácia zo stavieb, ktoré boli vysúťažené pod reálnu cenu a zhotovitelia preto neplatili svojich subdodávateľov,“ uviedlo ministerstvo.

    - Reklama -