Mikloš nebude ministrom na Ukrajine. O teplé miestečko má však postarané

    0
    Ivan Mikloš, exminister financií (Autor: SITA)

    Mikloša do novej vlády Ukrajiny navrhoval predseda ukrajinského parlamentu a pravdepodobný budúci premiér Volodymyr Hrojsman zo strany Blok Petra Porošenka. Mikloš najskôr túto ponuku zvažoval, no podľa ukrajinského denníka Segodňa, na ktorý sa Aktuality.sk odvoláva, vstup do vlády odmietol.

    Mikloš najskôr ponuku na ministerský post zvažoval, ak by sa nemusel vzdať slovenského občianstva. Zmenu zákonov inicioval práve Hrojsman. “Podľa navrhovanej legislatívy mohol jeden rok sedieť v kresle ministra financií aj cudzinec, ktorý nemá štátne občianstvo Ukrajiny,” píšu Aktuality.sk.  

    Jaceňuk včera v televíznom prejave uviedol, že svoju rezignáciu formálne predloží parlamentu v utorok. Ukrajinský parlament v polovici februára pri hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi Jaceňukovi nečakane podporil súčasnú vládu.

    To však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície. Na Ukrajine tak vypukla politická kríza, pretože poslanci odmietajú spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu sa v súlade so zákonom môžu vrátiť až v septembri. 

    “Rozhodol som sa odstúpiť z postu premiéra Ukrajiny. V utorok 12. apríla predložím svoju rezignáciu parlamentu. Moje rozhodnutie má viacero príčin – politická kríza vo vláde bola vyvolaná umelo, túžba zmeniť jednu osobu zaslepila politikov a ochromila ich vôľu dosiahnuť skutočné zmeny v krajine,” uviedol včera Jaceňuk. 

    Jaceňuk, ktorý post ministerského predsedu zastával od februára 2014, na sociálnej sieti Twitter napísal, že nová vláda by sa mala vytvoriť bezodkladne, aby sa tak predišlo “destabilizácii výkonnej zložky počas vojny”.  

    - Reklama -