Mikloš: Sulík má blízko ku krajnej pravici. Ty si radšej pozri, čo si voličom nasľuboval, odkazuje saskár

    0
    Ivan Mikloš a Richard Sulík (Autor: TASR)

    Ako bývalý minister financií Ivan Mikloš píše, že za Merkelovej rozhodnutím je zrejme pád popularity strany CDU, ktorý sa deje už niekoľko rokov. „Aj v jej prípade platí, že doma nie je nikto prorokom. Kým vo svete ostáva najpopulárnejším a najdôveryhodnejším lídrom, doma jej popularita klesla. Podľa Pew Research Center je vo svete stále najpopulárnejším a najdôveryhodnejším lídrom s dôverou 52 percent a nedôverou 31 percent. V Nemecku si však 71 percent ľudí nemyslí, že Merkelová je silnou líderkou,“ uviedol vo svojom blogu.

    Podľa Mikloša za pád jej popularity v Nemecku s najväčšou pravdepodobnosťou môže prijatie milión migrantov do krajiny. Rovnako si myslí, že Angela Merkelová zohrala významnú úlohu pri riešení viacerých významných problémov. „Veľmi dôležité je, že sa stala vysoko rešpektovanou európskou líderkou nielen preto, že bola hlavou najsilnejšej európskej krajiny, ale do značnej miery aj pre svoje osobné kvality. Ako pre server Politico povedal jeden nemenovaný stredopravý premiér, ktorý mal možnosť Merkelovú sledovať počas nespočetných summitov ‚(Ona) vzbudzovala rešpekt dokonca aj u tých, ktorí s ňou nesúhlasili‘.“

    Práve utečenecká kríza ju stála hlavu, napriek tomu sa však podľa Mikloša aj pri tejto kauze zachovala ako naozajstný líder. „Niet pochýb o tom, že za to, že v roku 2015 došlo k nekontrolovanému prílevu utečencov, nesie a niesla zodpovednosť EÚ a jej lídri, teda aj Merkelová. Ale ak je reč o samotnom rozhodnutí pustiť ich na územie Nemecka a prijať milión utečencov, tak to, že to urobila, treba oceniť a nie kritizovať. Áno, nebolo to ľahké rozhodnutie, stálo ju popularitu, ona ho však urobila. Viete si predstaviť, čo by sa bolo stalo, ak by to neurobila? Ak by zavrela hranice a nechala ich v Rakúsku a Maďarsku? Alebo ak by ich všetkých šikovala do Dánska a Švédska,“ pýta sa Mikloš. 

    Z toho dôvodu konštatuje, že toto sú dôvody, prečo by sa z jej odchodu nemal nik tešiť. Rovnako tak chápala aj zvláštnosti ‚demokracií karpatského typu´, teda krajín V4, najmä z dôvodu jej pôvodu – vyrastala vo východnom Nemecku. Na druhej strane však konštatuje, že jej nástupca nemusí byť k našej krajine natoľko zhovievavý. Podľa Mikloša si tento fakt uvedomujú aj jej kritici z Česka a Poľska. Český premiér Andrej Babiš a poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz uviedli, že je pre nich dôležité, že do konca svojho funkčného obdobia ostáva na poste nemeckej kancelárky.

    Kritika Sulíka

    Mikloš to porovnáva so situáciou na Slovensku, pričom konštatuje, že líder slovenskej opozície a ašpirant na premiérsky post Sulík si z Merkelovej už dávno urobil terč a „popri kritike jej politiky (čo je síce hlúpe, ale legitímne) sa neváhal znížiť k nechutným a zbytočným osobným útokom“. Na ilustráciu spomína Mikloš niektoré zo Sulíkových vyhlásení: „Angela Merkelová podľa neho škodí celej Európe, ničí svoju vládu a Európu, pochováva Európu, je proti celej Európe, robí s utečencami ničivú a nezodpovednú politiku, a podobne,“ napísal kriticky na adresu predsedu SaS.

    „Richard Sulík má zjavne bližšie ku krajne pravicovej AfD ako k akejkoľvek inej strane v Nemecku. To je tá strana, ktorej predseda Alexander Gauland vyhlásil, že ‚nacistická éra je len vtáčí trus oproti tisícročnej slávnej nemeckej histórii‘ alebo aj to, že ‚príčinou ruskej agresivity je politika NATO a USA‘. Až tak veľmi je Sulík mimo. Ale raduje sa,“ uzavrel exminister. 

    Sulík: Poprosím korektnú diskusiu

    Reakcia Richarda Sulíka na seba nenechala dlho čakať, keď na sociálnej sieti uviedol, že Mikloš nehovorí pravdu. „V tvojom komentári mi podsúvaš, že sa radujem z Merkelovej konca. TO NIE JE PRAVDA. Len tvrdím, že sa stalo to, čo bolo jasné každému súdnemu človeku – kto nekontrolovane vpustí do krajiny milión migrantov z nekompatibilných kultúrnych okruhov a k tomu ešte v jasnom rozpore s nemeckou ústavou, tak skôr či neskôr skončí. Toto som písal už pred tromi rokmi a teraz sa to stalo. Nič viac, nič menej,“ napísal Sulík. Vyjadrením, že Merkelovej rozhodnutie o pustení obrovského množstva utečencov do krajiny netreba kritizovať, podľa Sulíka Mikloš iba potvrdil, že nevie, ako sa žije tohto roku v Nemecku.

    Rovnako Sulík odmieta aj Miklošov názor, že má bližšie k strane AfD než ku ktorejkoľvek inej. Dodal, že sa už viackrát vyjadril, že pre neho je daná strana nevoliteľná práve pre niektorých jej členov a preto odmietol aj účasť na niektorých mítingoch, na ktoré ho pozývali.

    „V prípade záchrany Grécka zachránila v prvom rade nemecké banky, a Grécko uvrhla do 10-ročnej recesie. Gréci sú medzičasom obete, majú na krku nepredstaviteľne veľké dlhy, ktoré nikdy nesplatia a áno, jedného dňa budú tam, kde boli pred krízou a budú môcť konštatovať, že vďaka ´zachraňovaniu´ pani Merkelovou, tebou a inými geopolitikmi stratili dve desaťročia. Mimochodom, skús si vyhľadať na webe, čo si pred voľbami 2010 nasľuboval voličom a ako ste potom o 180 stupňov otočili,“ uzavrel kriticky.

    - Reklama -