Mikloš: Geert Wilders nie je extrémista. A s tou Ukrajinou, no….

    0
    Ivan Mikloš (Autor: Peter Števkov)

    Mikloš pripúšťa, že si priebeh reforiem na Ukrajine predstavoval ľahšie. Dôvodom ukrajinských „pôrodných bolestí“ však podľa neho je skutočnosť, že Kyjev si neprežil len sedemdesiat rokov komunizmu, ale po jeho páde aj dlhé obdobie nefunkčného štátu, na troskách starého systému vznikol skorumpovaný oligarchický systém. Nepomáha podľa jeho názoru ani „nešťastný ústavný systém“. „Nie je to ani prezidentský, ani parlamentný systém, ale niečo medzi, systém s dvomi centrami moci. Vládna koalícia je nejednotná a rozbitá. Napriek tomu, že má pohodlnú väčšinu, dokázala schváliť len tretinu vládnych návrhov zákonov. Zákony často prechádzajú len vďaka tlaku Medzinárodného menového fondu a veriteľov, nie z presvedčenia politikov, že krajina ich potrebuje. Nikto tiež reformy nevysvetľuje voličom,“ hovorí.

    Na Ukrajine podľa Mikloša veľká väčšina ľudí podporuje reformy a integráciu do Európy. Keď sa však pristúpi ku konkrétnym krokom, tak reakciou je často veľké nepochopenie až odpor. „Napríklad najväčším zdrojom korupcie vždy bola regulácia cien energií. Na tom zbohatla aj väčšina oligarchov. Všetci súhlasia s bojom proti korupcii, ale zároveň skoro všetci sú proti deregulácii cien. Aj preto, že im to nikto nevysvetľuje. Deregulácia sa komunikuje spôsobom, musíme to urobiť, lebo sme to sľúbili Medzinárodnému menovému fondu. Chýba líder, ktorý by dokázal ľuďom vysvetliť, že tieto zmeny sú v ich záujme,“ myslí si exminister.

    Pre Postoj sa Mikloš vyjadril aj k utečeneckej kríze. „Akoby sme pre politickú korektnosť a multikulturalizmus nedokázali chrániť hodnoty, na ktorých stojí EÚ. Bojíme sa pomenovávať problémy. Medzi demagógiou a zneužívaním problému utečencov a pravdivým pomenovávaním je len tenká čiara. To, prečo je kríza taká veľká, súvisí práve s tým, že sme sa v Európe báli pomenovávať problémy. Politikov, ktorí ich pomenovávali, sme považovali za extrémistov a xenofóbov. Mnohí nimi pritom neboli,“ povedal Mikloš s tým, že do značnej miery extrémistom nie je ani holandský politik Geert Wilders, ktorý iba pomenovával problém.

    - Reklama -