Mika to v RTVS nastavil ešte lepšie, ako som to myslel ja. Historická šanca však bola premrhaná, hovorí bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Rybníček

    0
    Na archívnej snímke Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska. Foto: TASR
    Richard Rybníček (Autor: TASR)

    Tento týždeň v utorok sa stal novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR v druhom kole tajnej voľby, pričom Rezník získal 95 hlasov. Viac sme o tom písali TU a reakcie politikov sme priniesli TU.

    K voľbe riaditeľa RTVS sa vyjadril aj bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček, ktorý je rád, že po jedenástich rokoch od jeho odchodu z televízie v roku 2006 sa potvrdila jeho vtedajšia filozofia, že Jednotka má byť univerzálna, sčasti aj konkurencieschopná, a Dvojka má byť program verejnej služby. „Táto línia je tu aj dnes. V podstate ju nastavil Václav Mika ešte lepšie, ako som to myslel ja, pričom on mal viac peňazí a tiež podporu ministra kultúry Mareka Maďariča. Mika dokázal RTVS stabilizovať a urobiť z nej populárny projekt,“ povedal Rybníček.

    „Čo sa týka samotnej voľby, tak mňa neuveriteľne trápi, že nevyužili poslanci NR SR, hlavne poslanci za Smer, jednu z mála vecí, ktorou sa mohli skutočne pochváliť. To bolo to, že vďaka ich nominácii Václava Miku dokázali urobiť televíziu takou, že dnes veľká časť verejnosti považuje túto televíziu za dobrú a sledovanú. Je to výsledok nominácie Smeru a Mareka Maďariča, kým neprišla koaličná vláda a nezačali si koaličné strany presadzovať vlastné záujmy,“ hovorí primátor mesta Trenčín a dodáva, že ho mrzí, že Smer a Fico nevyužili prvýkrát od vzniku Slovenskej republiky jedinečnú možnosť nechať na viac ako jedno funkčné obdobie dovládnuť riaditeľa a zachovať kontinuitu riadenia aspoň na dve funkčné obdobia.

    „Mňa v tomto Robert Fico veľmi sklamal, pretože si myslím, že Fico túto časť politiky mal nechať plne v rukách odborníka, ktorým je pre mňa Maďarič a ktorý veľmi dobre rozumie tomu prostrediu, a ktorý si želal pokračovanie Miku. Nikto nemyslel na budúcnosť tej inštitúcie. Jaroslav Rezník je bezpochyby vynikajúci odborník, ale platí, že napriek tomu tá inštitúcia doplatí na to, že nebola využitá spomínaná kontinuita. Táto historická šanca bola premrhaná,“ uzatvára Richard Rybníček s tým, že predpokladá, že odchod časti manažmentu spolu s Václavom Mikom a naopak príchod nového manažmentu s Rezníkom ublíži v konečnom dôsledku samotnej inštitúcii.

    Exkluzívny rozhovor pre PL prinesieme s Richardom Rybníčkom o jeho strane TOSKA zajtra ráno.

    - Reklama -