Mihál sa obul do Richtera. Toto sú dôvody, prečo by mal byť minister odvolaný

    0
    Jozef Mihál. (Autor: TASR)

    Aktuálne nezaradený poslanec a bývalý člen SaS Jozef Mihál napísal pre Hospodárske noviny komentár s názvom Richterova stupnica. Týkať sa to má osemnástich dôvodov, ktoré považuje Mihál za dôležité na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

    Prvým z dôvodov má byť podozrenie z tunelovania eurofondov v kauze STAR EU. Kritika smerovala aj na vyplácanie príspevkov na tvorbu pracovných miest v exekútorských firmách.

    Mihálovi sa nepáči ani zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera a zavedenie odvodov z dohôd, ktoré zvyšujú nárast byrokracie. Problémom sú pre opozičného politika aj „drakonické pokuty za neskoré prihlásenie zamestnanca“ a „zavedenie povinnosti rodičom hlásiť na úrade práce, ako sa budú starať o trojročné dieťa“.

    Kritike sa nevyhlo ani zníženie príspevkov pre invalidov, ktorí pracujú v chránených dielňach a pracoviskách.

    „V roku 2013 Richter zvýšil minimálny základ na odvody živnostníkov zo 44 percent na polovicu priemernej mzdy. V roku 2012 živnostníci platili najmenej 160 eur mesačne, v roku 2018 to bude už najmenej 215 eur. Za šesť rokov ide o zvýšenie o 34 percent,“ pokračuje Mihál s tým, že v tomto roku je taktiež nulová valorizácia minimálnych dôchodkov.

    Medzi posledné Mihálove body, prečo by mal byť Richter odvolaný, patrí „zbabraný jasličkový zákon a kauza Čistý deň“.

    - Reklama -