Migrantov s falošnými pasmi pustili cez hranice, aj keď o tom vopred vedeli. Nemeckí colníci majú maslo na hlave

    0
    Migranti čakajúci na rakúsko-nemeckých hraniciach (október 2015) (Autor: TASR)
    Federálny úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) priznáva, že doposiaľ spracoval informácie z pasov, rodných listov a vodičských preukazov od 217 465 migrantov, ktorí prekročili od vlaňajška hranice Nemecka. Sfalšovaných z toho bolo takmer 2 300 dokladov. Odhalenie priniesol denník Die Welt.
     
    Podľa nemeckých zákonov pritom za falošné doklady, akými sú pasy či víza, hrozí až 5 rokov za mrežami. Napriek tomu nebol z dôvodu falšovania osobných dokladov zatknutý žiaden z migrantov, ktorí prekročili od vlaňajška nemecké hranice. 
     
    Nemecká kriminálna polícia je z počtu falošných dokladov u migrantov zdesená a vyzvala Federálny úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), aby sa podelil o informácie, ktoré sa týkajú tohto typu kriminality. Nie je totiž v kompetencii BAMF, aby rozhodoval o tom, či bol alebo nebol v takýchto prípadoch porušený zákon. 
     
    Problém je navyše v tom, že všetkým migrantom, ktorí pri vstupe do Nemecka použili falošné doklady, by mali podľa nemeckého právneho systému automaticky zamietnuť žiadosti o azyl. Takíto ľudia totiž môžu predstavovať oveľa väčšie bezpečnostné riziko ako osoby, ktoré sa pri prekročení hraníc dokázali preukázať platnými dokladmi totožnosti. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -