Migranti v Nemecku snívajú o tisíckach eur. Realita ich však nepoteší

    0
    Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

    Novinárka z portálu idnes.cz vyspovedala mladého utečenca zo Sýrie, keď stál pred hraničným prechodom v chorvátskej dedine Harmica. Volá sa Jamen. Z rodnej Sýrie prešiel tisíce kilometrov. Do cieľového Stuttgartu mu chýbalo ešte necelých 800 kilometrov.

    Tridsaťštyriročný mladík novinárke vysvetľoval, prečo podľa neho stovky tisíc ľudí mieria práve do Nemecka. „Idú, pretože v Nemecku dostanú sociálne dávky. Vedia, že ich odmietnu, ale cesta ich vyjde na tisíc eur. V Nemecku dostanú jedlo, oblečenie, ubytovanie. Zostanú tri mesiace, než ich zamietnu, a potom im nemecká vláda dá šesťtisíc eur. Keď ich ide napríklad šesť, tak to máte pre rodinu tridsaťtisíc. To je dôvod, prečo je to tu tak preplnené,“ vysvetľoval Jamen.

    Vševediaci vyhľadávač

    Informácie o rozprávkovom živote v Nemecku vraj migranti získavajú predovšetkým od prevádzačov. Tí z nich chcú vytĺcť tisícky eur. Okrem pašerákov je hlavným informačným zdrojom pre utečencov tiež internet. Dve najfrekventovanejšie spojenia, po ktorých na príkaz Sýrčanov v poslednom čase pátra vyhľadávač Google, sú podľa televízie al-Džazíra „imigrácia do Nemecka“ a „azyl v Nemecku“.

    Mylné informácie

    Vyhľadávač skutočne ponúka správu o šiestichtisícoch eur na jedného migranta. Je to však suma, ktorú podľa agentúry Bloomberg ponúka členským krajinám EÚ predseda Komisie Juncker. Peniaze majú dostať úrady, ktoré žiadateľa o azyl ubytujú v rámci nedávno schváleného systému povinných kvót. Rozhodne to teda nie sú peniaze, ktoré by mal prisťahovalec dostať pre svoju potrebu. Dospelý žiadateľ dostáva 143 eur, jedlo a strechu nad hlavou.

    - Reklama -