Migranti uviaznutí na lodi budú môcť čoskoro vystúpiť na breh v Taliansku, povedal taliansky premiér

    0
    Giuseppe Conte (Autor: TASR)

    “Procedúra vystúpenia migrantov z lode na breh sa začne v najbližších hodinách,” povedal premiér Conte na tlačovej konferencii v Miláne. Premiér dodal, že Luxembursko sa pridalo k skupine krajín, ktoré sú ochotné prevziať migrantov. V skupine sú už Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Portugalsko, Rumunsko a Malta, pripomenula tlačová agentúra DPA.

    V Holandsku registrované plavidlo Sea-Watch 3 nemeckej mimovládnej organizácie Sea-Watch v súčasnosti kotví približne dva kilometre od prístavu Syrakúzy, nachádzajúceho sa na východe Sicílie. Loď má na palube 47 migrantov, ktorých zachránila 19. januára pri pobreží Líbye. 

    Loď sa pri Sicílii nachádza od piatka 25. januára, čo vyvolalo pobúrenie Organizácie Spojených národov. Humanitárna organizácia Sea-Watch sa v piatok obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sťažnosťou voči Taliansku za to, že odmieta plavidlu zakotviť v jej prístavoch.

    Výzva Taliansku

    Talianska populistická vláda nepovoľuje humanitárnym lodiam zakotviť na talianskom pobreží – snaží sa ich tak odradiť od podnikania záchranných akcií a tiež donútiť ostatné krajiny, aby prevzali na svoje plecia časť zodpovednosti, vysvetľuje agentúra AP.

    V Štrasburgu sídliaci ESĽP v utorok vyzval taliansku vládu, aby “urobila čo najrýchlejšie všetky potrebné kroky” a poskytla migrantom na palube Sea-Watch 3 zdravotnú starostlivosť, vodu i potraviny, informovala agentúra AFP.

    - Reklama -