Migranti si robia srandu z nemeckých úradov. Teraz chytili jedného násilníka z Maroka, a keď si ho preverili, nevychádzali z údivu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Nemecko otvorilo vlani na jeseň svoju štedrú náruč státisícom migrantov, ale ukazuje sa, že ani zďaleka nie všetci si toto gesto kancelárky Angely Merkelovej patrične vážia. Je to aj prípad 34-ročného migranta z Maroka obvineného z pokusu o znásilnenie, ktorého sa mal dopustiť minulý víkend v nemenovanom hamburskom klube. Ako však úrady v Dolnom Sasku zistili, muž už podľa všetkého dávno nemal v Nemecku čo robiť.

    Do krajiny pricestoval minulý rok a o azyl požiadal v dolnosaskom Holzmindene. Jeho žiadosť však úrady zamietli a nariadili mu, aby Nemecko opustil do tohtoročného apríla. Namiesto odchodu späť do Maroka sa však z dohľadu úradov vytratil. Objavil sa až po nejakom čase, keď ho v Hamburgu chytili pri vreckových krádežiach. Súd následne požiadal úrady v Holzmindene, aby si páchateľa prevzali a zaistili jeho deportáciu.

    Hovorca radnice dvadsaťtisícového mesta však teraz hovorí, že žiadosť hamburského súdu mesto odmietlo, pretože na splnenie tejto žiadosti nemalo dostatok personálu. „Prečo nebol vydaný zatykač? Prečo nikto nereagoval na požiadavku hamburského súdu? Tieto a ďalšie otázky musia byť bezodkladne zodpovedané,“ hovorí minister vnútra Dolného Saska Boris Pistorius z SPD, ktorý svoju funkciu zastáva od februára 2013.

    Deportácie neúspešných žiadateľov o azyl často zlyhávajú pre nepružný prístup alebo odmietavú reakciu materských krajín ilegálnych migrantov. Často preto trvá dlhé mesiace ba dokonca roky, než sa podarí celý proces zdarne doviesť do konca. Len v samotnej spolkovej krajine Dolné Sasko čaká na deportáciu niekoľko tisíc ľudí. Z nekončiacich prieťahov je frustrovaná nielen verejnosť, ale aj samotní úradníci, ktorým sa darí uzavrieť len veľmi malé percento prípadov.

    Zlyhaním úradov bol napokon ovplyvnený aj známy prípad znásilnenej a zavraždenej študentky z Freiburgu. Tentoraz však tých gréckych, ktoré vraha Marie Ladenburgerové prepustili z väzenia aj napriek tomu, že mu súd vymeral za pokus o vraždu trest vo výške 10 rokov. Mladý afganský utečenec následne porušil podmienky svojho podmienečného prepustenia, ale grécke úrady sa bohužiaľ neobťažovali upozorniť svojich nemeckých kolegov na jeho minulosť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -