Migranti sa vo veľkom vracajú do Calais, údajne opäť zakladajú nové minidžungle

    0
    Tábor utečencov prezývaný Džungľa stojí pri diaľnici neďaleko francúzskeho prístavného mesta Calais.jpg (Autor: TASR)

    Obyvatelia zdemolovanej Džungle sa vracajú do severného Francúzska a združujú sa v rozrastajúcich sa neoficiálnych utajovaných táboroch, ktorých má byť v okolí Calais už minimálne 6, ako píše britský denník. Denne do táborov pribúdajú desiatky nových obyvateľov v nádeji, že sa im naskytne príležitosť dostať sa odtiaľ do Británie.

    Situácia sa tak dva mesiace po rozpustení najväčšieho utečeneckého tábora vo Francúzsku, zdá sa, vracia do starých koľají. Cieľom vlády bolo pri demolácii starého tábora ukončiť krízový stav, ktorý v oblasti vznikol, a rozdistribuovať veľkú skupinu jeho obyvateľov medzi viaceré utečenecké centrá v krajine. Francúzska vláda vtedy označila demoláciu Džungle za úspech. Avšak stovky migrantov, ktorí boli týmto spôsobom prerozdelení medzi centrá a prevezení na vládne náklady, sa teraz vracajú do oblasti a zakladajú nové tábory.

    Mnohí z prichádzajúcich migrantov sú takí, ktorým bol odmietnutý azyl a ktorí boli nespokojní s ubytovacími podmienkami vo francúzskych utečeneckých centrách a rozhodli sa preto skúsiť svoje šťastie v Británii. Tam sa však musia najprv dostať a oblasť severného Francúzska je pre nich prestupná stanica.

    Skryté v lese

    Jeden z novorozrastajúcich sa táborov sa nachádza len 30 kilometrov od prístavu Calais. V súčasnosti v ňom žije asi 130 utečencov, z ktorých väčšina prišla v posledných týždňoch práve z centier, kam boli umiestnení po demolácii. Stále viac a viac ľudí sa vracia. Tento týždeň dorazilo niekoľko desiatok ľudí. Myslím, že to v najbližších mesiacoch len porastie,“ uviedol Julien Muller, dobrovoľník malej francúzskej charity s názvom Terre d'Errance, ktorá zásobuje podporu v tomto tábore.

    Ďalší skrytý tábor objavila na začiatku decembra aj Sue Claytonová, advokátka pre utečencov a profesorka v univerzite Goldsmiths. Nazvala ho minidžungľa“ a popísala, že obyvatelia tejto neformálnej osady sa zdanlivo boja prijať pomoc zvonku zo strachu, že na seba upozornia. Tábor je podľa nej skrytý medzi stromami v lese a pozostáva z rôzne pozliepaných prístreškov z dreva a plachiet. Tábor podľa jej slov stojí kúsok od diaľničného odpočívadla pred Calais, na ktorom zvyknú často zastavovať kamionisti na ceste do Británie, čo z neho robí potenciálny priekupnícky raj.

    Shahajhan Khan, 15-ročný utečenec z Pakistanu, ktorý žije v jednom z utečeneckých centier určených pre deti v Anemasse, meste na francúzsko-švajčiarskej hranici, spolu s 19 ďalšími detskými utečencami, povedal, že on a jeho kamaráti majú tiež v pláne opustiť centrum a vrátiť sa do Calais. Tesne predtým bola chlapcovi zamietnutá žiadosť o cestu do Británie a na základe toho Khan vyhlásil, že je jeho jedinou šancou vrátiť sa do Calais a dúfať vo vznik ďalšej Džungle. Podľa neho majú spolu s ostatnými deťmi v centre zlé podmienky a správajú sa tam k nim ako k dobytku, navyše tam čakali len na umožnenie cesty do Anglicka, ale keďže ich žiadosti boli zamietnuté, návrat do Calais je pre nich jediná alternatíva. Vyhlásil tiež, že dôvodom, prečo dobrovoľne opustil Džungľu a šiel do centra, bol prísľub cesty do Británie, tá je však teraz v nedohľadne.

    Úrady tábory popierajú

    Kompetentné úrady v oblasti Calais popreli, že by nejaké skryté tábory existovali, a zamietli aj informáciu o zvýšenom počte vracajúcich sa obyvateľov zrušenej Džungle. „Migranti v malých táboroch v oblasti, ktorých evidujeme tri, sú pravidelne monitorovaní a nepozorujeme žiaden nárast ich počtu,“ uviedli. Od demolácie Džungle vraj neevidujú vznik žiadneho nového tábora.

    Dlhoročný dobrovoľník v utečeneckej charite v Calais, ktorý nechcel byť menovaný, predpovedal, že utečenci sa budú aj naďalej do oblasti vracať v stále väčšom počte. „Migranti zostávali predtým vo vnútri mesta, ale teraz s policajnými kontrolami všade, keď dorazia do Calais, rýchlo sa skrývajú,“ vyhlásil. „Ich plán je zostať zatiaľ ďaleko od všetkých policajných kontrol. Budú mlčať a zostanú v skrytých táboroch niekoľko mesiacov a potom sa situácia bude znovu meniť, pretože tam bude stále viac a viac ľudí prichádzať,“ dodal. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -