Migranti riskujú životy. Najnovšie sa ukrývajú pod kapotami áut aj na jachtách a majú novú trasu do Európy

    0
    Migrant ukrytý pod kapotou auta pašerákov (Autor: Europol)
    Európska polícia Europol odhalila nový trend, ktorým je pašovanie ľudí pod kapotami áut. Ilegálni migranti sa tak najnovšie ukrývajú už aj v častiach vozidiel, kde by ich bežne kontrola nehľadala. „Jednou z najnovšie odhalených metód prepravy je zamaskovať nelegálnych migrantov v motorovej časti vozidla pri prekročení hranice,“ uvádza Europol v správe. 
     
    Aj keď sa môže zdať, že napchať sa pod kapotu auta k tesnej blízkosti motora je takmer nemožné, pašeráci umiestnia migrantov do tejto časti auta až tesne pred hranicami. Európska polícia varuje, že aj tak je táto prax extrémne nebezpečná. 
     
    „Migranti sa skrývajú na motore auta a využívajú priestor medzi motorom a kapotou. Metóda je extrémne nebezpečná a ľudia, ktorí takto prekračujú hranice, vystavujú svoj život možnému riziku,“ varuje Europol. 
     
    Takéto pašovanie však nie je jedinou novinkou. Sú tu aj iné trendy, ktoré zachytila európska polícia. V uplynulých mesiacoch sa napríklad čoraz častejšie objavuje pašovanie migrantov z Turecka do Talianska na jachtách a ďalších súkromných plavidlách. Otvorila sa zároveň aj nová námorná cesta, ktorú pašeráci používajú, aby do Európy dostali imigrantov. Táto trasa vedie na starý kontinent po Čiernom mori zväčša z Turecka do Rumunska. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -