Migračná vlna posilňuje. Slovinci to opäť nezvládajú, žiadajú o pomoc. Ako sa k tomu postaví Slovensko?

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Slovensko už pomohlo vyslaním policajtov Maďarsku. Na mesiac tam odišlo 20. októbra pomáhať strážiť maďarsko-srbskú hranicu 50 policajtov. Premiér Robert Fico už pripustil, že slovenskí policajti budú možno v Maďarsku pomáhať dlhšie. Na pomoc Slovinsku by mali európske krajiny spolu vyslať viac ako 400 policajtov.

    Situácia v Slovinsku je kritická v dôsledku migračnej vlny, ktorá sa ešte posilňuje. Denne prichádza do Slovinska veľký počet migrantov a od 16. októbra do 25. októbra prekročilo slovinsko-chorvátsku hranicu 50 410 migrantov, uvádza sa v materiáli. Rozhodnutie Slovenskej republiky vyslať policajtov do Slovinskej republiky je potvrdením solidarity pri riešení dramatickej situácie na vonkajších hraniciach EÚ, zdôrazňuje sa ďalej v texte. 

    Vláda na mimoriadnom rokovaní rozhodne aj o zvýšení počtu policajtov a úradníkov ministerstva vnútra v budúcom roku. Aj tento návrh súvisí s migračnou krízou. Počty policajtov by sa mali zvýšiť od nového roka o 320. O 20 sa zvýši počet zamestnancov migračného úradu. V prípade policajtov ide o zvýšenie súvisiace s iniciatívou vytvoriť zahraničnú policajnú jednotku na ochranu schengenskej hranice EÚ. Migračný úrad je podľa predloženého návrhu potrebné urgentne personálne posilniť vzhľadom na rozsah úloh, ktoré musí zabezpečiť.

    O 20 policajtov sa má posilniť Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Dôvodom je, že od januára bude deväť policajtov zabezpečovať nepretržitú ochranu novej budovy Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky v Bruseli. Zvyšných policajtov žiada úrad pre nárast počtu chránených osôb. Všetky navrhované personálne zmeny si na budúci rok vyžiadajú náklady takmer 7 900 000 eur. 

    Okrem policajtov Slovensko už vyslalo pre situáciu s migrantmi na pomoc Maďarsku aj vojakov. V rámci cvičenia BALATON 2015 pôsobí 21 vojakov, k dispozícii majú 10 kusov techniky. Ide o čatu prepravy a opráv, ktorá bude v Maďarsku do 15. decembra spolu s kolegami z Visegrádskej štvorky (V4 ) – Poliakmi aj Čechmi. Pri ich vyslaní v piatok premiér Robert Fico uviedol, že nakoniec môže nastať situácia, že v súvislosti s utečeneckou krízou bude niekoľko sto slovenských policajtov a vojakov slúžiť mimo územia Slovenska. 

    - Reklama -