Migrácia zlomila väzy sociálnej demokracii aj vo Švédsku. Na vzostupe sú antiimigračné sily

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)
    Za súčasnej vlády sociálnych demokratov prijalo Švédsko v prepočte na obyvateľa najviac migrantov spomedzi všetkých európskych štátov a v krajine, ktorá sa pýši jedným z najlepších sociálnych systémov na svete, začala na popularite raketovou rýchlosťou naberať strana Švédskych demokratov so svojím silne antiimigračným programom. 
     
    Krajne pravicových Švédskych demokratov podporuje necelé tri mesiace pred parlamentnými voľbami podľa prieskumov až 23 percent Švédov, zatiaľ čo Sociálni demokrati sú v kríze. Za antiimigračnou stranou zaostávajú o desatinu percenta, a to v roku 2014 vyhrali voľby s 31-percentnou podporou voličov, ale už aj to bol svojho času pre stranu historicky najhorší výsledok
     
    Švédska sociálna demokracia dopláca čiastočne aj na to, že musela v koalícii so stranou Zelených robiť v očiach časti verejnosti, ktorá odmieta migrantov, nepopulárne opatrenia. Príkladom jedného z takýchto opatrení je švédskou opozíciou kritizovaný zákon, podľa ktorého dostane akúsi výnimku až 9 000 mladých migrantov. 

    Druhá možnosť na azyl

    Tisícky cudzincov, ktorých sa zákon týka, budú mať právo znova požiadať o azyl vo Švédsku. Mnohí totiž prišli do krajiny pred dovŕšením osemnástich rokov a úrady ich žiadosti o azyl nestihli vybaviť. Proces totiž často trvá viac než rok a tí, ktorí medzičasom mali 18, majú podľa novej normy právo požiadať o azyl znova. 
     
    Opätovná žiadosť o azyl však nezaručí migrantom trvalý pobyt vo Švédsku. Pre týchto mladých cudzincov opatrenie platí len dovtedy, kým dokončia strednú školu. 
     
    Zákon, ktorý má platiť od začiatku júla, schválil parlament vďaka tomu, že sa k menšinovej koalícii zelených a sociálnych demokratov pridali aj centristi. Umiernení  konzervatívci (Moderates) aj krajne pravicoví Švédski demokrati boli proti a to sa odráža aj na ich rastúcich preferenciách. 

    Súmrak sociálnej demokracie vo Švédsku

    Sociálni demokrati vo Švédsku prežívajú veľké prepady preferencií a dopredu idú krajne pravicoví Švédski demokrati aj konzervatívni Umiernení (Moderates), ktorých voliči by po septembrových voľbách síce radi videli práve koalíciu s antiimigračnou stranou, ale líder Umiernených Ulf Kristersson do takejto koalície ísť nechce.  
     
    Ak by sa však konzervatívcom podarilo dohodnúť sa po voľbách so švédskymi sociálnymi demokratmi, bol by to historický krok, pretože veľká koalícia v takomto zložení vo Švédsku nikdy predtým nevládla.
     
    Kríza, v ktorej sa nachádza sociálna demokracia, nie je žiadnou švédskou výnimkou. Podobný trend môžeme sledovať vo viacerých krajinách Európy, kde sa do popredia stále viac dostávajú populistické a krajne pravicové zoskupenia, ako sa to ukázalo aj v nedávnych talianskych parlamentných voľbách. 
     
    Klesajúcu popularitu nenavrátil sociálnym demokratom vo Švédsku ani nedávno prijatý, na ich pomery netradične antiimigračný zákon o sprísnení poskytovania azylu. Tým chcela strana zrejme znova prilákať voličov, ktorý jej ušli k Švédskym demokratom po nepopulárnych reformách v prospech migrácie. 
     
    Pripomeňme, že škandinávska krajina už v roku 2016 oznámila, že bude vydávať povolenia na pobyt len na tri roky a obmedzí počet utečencov, ktorí majú právo prisťahovať sa za svojimi rodákmi už žijúcimi vo Švédsku. Tento krok bol svojho času terčom masívnej kritiky ľudskoprávnych organizácií. 
     
    Práve migrácia a bezpečnosť budú vo švédskych parlamentných voľbách ústrednými témami kampaní všetkých strán. Švédi pôjdu voliť 9. septembra.
     
    - Reklama -