Migrácia? Každý si predstaví moslimského teroristu alebo Afričana prenikajúceho do Európy. Ale je to inak. Šéfka multikultúrneho centra prehovorila

    0
    Zuzana Schreiberová, riaditeľka organizácie Multikulturní centrum Praha (Autor: ReproFoto Facebook/Multikulturní centrum Praha (MKC Praha))

    „Migrácia totiž nie je len utečenectvo a rozhodne to nie je to, čo vidíme teraz vo verejnom diskurze, keď sa považuje za univerzálneho strašiaka, ktorého radi používajú populisti. Má najrôznejšie formy, napríklad nás v Česku sa najviac dotýka migrácia za prácou v súčasnosti najmä z Ukrajiny,“ hovorí Schreiberová. Podotýka, že ich hlavným cieľom je ukázať, že migrácia je veľmi zložitý a komplexný fenomén, ktorý sa nedá vtesnať do niekoľkých hesiel.

    Na druhej strane však nechcú zatvárať oči pred negatívnymi javmi spojenými s migráciou: „Tento rok by som určite spomenula snímku Návrat do Afganistanu, ktorý v niekoľkých prípadoch nastavil zrkadlo tomu, že afganskí žiadatelia a azyl majú o živote na Západe nereálne predstavy. Tie vznikajú napríklad tak, že niektorí utečenci nechcú ukázať niekedy aj pomerne nepríjemnú realitu napríklad života na ubytovni a na sociálne siete dávajú svoje fotografie v krásnych budovách alebo pred drahými autami.“

    Záujem o tému migrácie vraj v poslednom čase opadáva, a to najmä preto, že balkánska trasa sa vďaka Turecku takmer uzavrela. „Pojem migrácia sa stal problematickým, málokto si uvedomuje, že u nás žije a pracuje vyše pol milióna ,ekonomických migrantov‘, pracovníkov z Ukrajiny, Poľska, Bulharska, Rumunska. Ich často neutešené pracovné podmienky sú omnoho pálčivejším problémom než niekoľko stoviek utečencov, ktorí u nás požiadajú o azyl (a veľká väčšina z nich je opäť z Ukrajiny alebo ďalších postsovietskych krajín) a azyl alebo dočasnú ochranu nakoniec dostane niekoľko desiatok ľudí,“ pokračuje Scheibertová s tým, že sa vracia „tradičná“ nenávisť k iným menšinám, napríklad k Rómom.

    „Ako som už spomenula, migrácia sa stala takou zjednodušenou skratkou, keď si každý vybaví moslimského teroristu alebo Afričana prenikajúceho na územie EÚ. Migrácia vždy patrila k dejinám. Súčasné udalosti sú len zlomkom pohybov obyvateľstva, ku ktorým dochádzalo napríklad po druhej svetovej vojne,“ konštatuje riaditeľka multikultúrneho centra a dodáva, že hoci to tak podľa facebookových diskusií nevyzerá, vyhranených odporcov migrácie a ľudí s xenofóbnymi názormi je v českej populácii len 10 až 15 percent.

    Celý rozhovor nájdete na webe literarky.cz.

    - Reklama -