Mierové rozhovory o konflikte v Sýrii nič nevyriešili. Pokračovať chcú v priebehu dvoch týždňov

    0
    Rokovania o Sýrii vo Viedni (Autor: SITA)

    “Nebol tam žiadny prielom, ale to sa dnes ani neočakávalo,” povedal Steinmeier novinárom. Dodal, že rozhovory budú pokračovať v priebehu dvoch týždňov, zrejme opäť vo Viedni. Ich účastníci majú v úmysle pracovať na vytvorení prechodnej vlády, zorganizovaní nových volieb a zavedení prímeria, ktoré by zastavilo krviprelievanie v Sýrii. 

    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa agentúry TASS uviedol, že Moskva a Washington síce nedosiahli dohodu ohľadne osudu prezidenta Asada, ale v spoločnom vyhlásení z viedenských rokovaní sa potvrdzuje, že o tom musia rozhodnúť samotní Sýrčania. Šéf americkej diplomacie John Kerry povedal, že načasovanie dnešného oznámenia Washingtonu o nasadení špeciálnych zložiek na severe Sýrie, kde by radili opozičným silám v boji proti Islamskému štátu, bolo čisto náhodné. “Je to naozaj zhoda okolností, že to vyšlo dnes,” povedal Kerry s tým, že o rozhodnutí sa dozvedel v deň,  kedy bolo vydané čiže včera. 

    Rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu znamená, že USA po prvý raz vyšlú do Sýrie pozemné sily. Od vlaňajška Spojené štáty podnikajú v Sýrii aj Iraku nálety proti Islamskému štátu. 

    - Reklama -