Mičev sa vzdal možnosti postaviť sa Kotlebovi, podporil Luntera

    0
    Stanislav Mičev (Autor: TASR)

    “Tak, ako som povedal pred viac ako polrokom, držím slovo. Hlavný náš protivník, veľmi vážny, dobre financovaný a organizovaný je stále tu, naberá silu a preniká do povedomia spoločnosti. Ohlupuje národ, hľadá spojencov. On sa spája, my nemôžeme inak. On používa demagógiu, manipuláciu, polopravdy a zastrašovanie. On a jeho zelení pajáci mentálne drancujú Slovensko,” konštatoval Mičev.

    Podľa neho “situácia je dramatická, nič nie je vyhrané”. Vyzval občanov BBSK, aby neboli ľahostajní a 4. novembra prišli voliť.

    “Čaká nás buď päť rokov úpadku, izolácie a ignorácie našich problémov alebo v tom lepšom prípade nádej, že bude lepšie. Začnime s vysťahovaním fašizmu, ale aj jeho príčiny: korupcie, rodinkárstva, nadradenosti a nezáujmu o bežných občanov,” dodal Mičev.

    Verí, že Lunter príde k poznaniu, že kraj potrebuje múdre hlavy, mimoriadne nasadenie a spoluprácu všetkých, ktorí pomôcť chcú a vedia.

    “Ospravedlňujem sa svojim voličom, priateľom, pomocníkom a aktivistom. Verejná mienka mi velí ukončiť kampaň. Nedá sa inak, zodpovednosť je hlavný princíp, ktorým sa riadim celý život a teraz v zlomovej chvíli nemôžem inak,” povedal Mičev.

    Zdôraznil, že “my v kraji nemáme demokratické voľby”, o čo sa postarali vládne strany tým, že schválili jednokolovú voľbu. Keby boli dve kolá, voľby by podľa neho mali slobodný priebeh.

    Na rokovaní tretieho Okrúhleho stola 4. októbra sa v prospech Mičeva vzdali svojej kandidatúry Pavel Greksa (nezávislý), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska) a Viliam Baňák (Jednota-ľavicová strana Slovenska). Urobili tak na základe dostupných prieskumov.

    Greksa počas dnešnej tlačovej besedy však prekvapil, keď zobral svoje rozhodnutie späť. Oznámil, že to nesúvisí s osobou Mičeva, ale Luntera, a teda on pokračuje v kampani ďalej.

    Piati kandidáti Okrúhleho stola si objednali prieskum voličských preferencií u agentúr AKO a Median. Jeho výsledky sa po spoločnej dohode rozhodli nezverejniť.

    Podľa Martina Klusa, ktorý sa vzdal kandidatúry v prospech Luntera, prieskum ukázal, že “riziko víťazstva úradujúceho župana je pri súčasnom počte kandidátov obrovské”.

    Uviedol, že ich prieskumy zhruba kopírovali výsledky agentúry Focus. Lunter v nich neprekročil 30-percentnú hranicu. Rozdiel medzi ním a súčasným šéfom kraja Marianom Kotlebom tiež nebol až taký vysoký ako v prípade Focusu. V ňom by Lunter získal 30,9 percenta, Kotleba 22,2 percenta, Mičev 10,4 percenta, Pavel Greksa 3,9 percenta, Michal Kantor 0,5 percenta a Viliam Baňák 0,2 percenta. Z výsledkov tiež vyplynulo, že 11,3 percenta respondentov by nešlo voliť, 29,8 percenta odpovedalo “neviem, nie som rozhodnutý/á” a 1,3 percenta odmietlo na otázku odpovedať.

    V BBSK je tak aj po dnešku 12 kandidátov. Sú nimi Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Pavel Greksa (nezávislý), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (ĽSNS).

    - Reklama -