Mexický prezident odmieta zaplatiť za múr, zrušil cestu do USA. Peniaze nájdeme, znie z Kongresu

    0
    Enrique Peňa Nieto a Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump predtým vyhlásil, že Peňa Nieto by nemal cestovať do USA, ak bude Mexiko naďalej odmietať pokryť náklady na múr, ktorý chce nový šéf Bieleho domu vybudovať na južnej hranici Spojených štátov s Mexikom.

    “Spojené štáty majú 60-miliardový obchodný deficit s Mexikom,” argumentoval Trump. Ak preto nie je Mexiko ochotné platiť za tento “veľmi potrebný” múr, bolo by lepšie zrušiť nadchádzajúce stretnutie, uzavrel.

    Mexický líder ešte v stredu večer vyhlásil, že odmieta rozhodnutie Trumpa postaviť múr na americko-mexickej hranici, a zopakoval, že jeho krajina za tento múr nebude platiť. Reagoval tak na Trumpov stredajší podpis príslušného výkonného nariadenia.

    Už termín podpísania dekrétu o hraničnom múre vnímali v Mexiku ako urážku, pretože práve v tom čase začínali mexickí ministri zahraničných vecí a hospodárstva, Luis Videgaray a Ildefonso Guajardo, vo Washingtone rozhovory o budúcnosti vzťahov medzi oboma krajinami po nástupe novej vlády USA.

    Republikán Ryan: Kongres nájde miliardy dolárov na stavbu múru

    Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan dnes uviedol, že výstavba múru na hraniciach USA a Mexika plánovaná prezidentom Donaldom Trumpom bude stáť 12-15 miliárd dolárov. Kongres na ňu podľa Ryana do jesene nájde tieto finančné prostriedky.

    Republikán Ryan sa vyjadril pred novinármi vo Filadelfii, kde sa koná pravidelná výročná schôdzka kongresmanov Republikánskej strany. Faktom podľa Ryana je, že Kongres za “výstavbu fyzickej bariéry na hraniciach” zaplatí. To, či bude táto suma súčasťou deficitu alebo Kongres nájde iný spôsob financovania nákladov, odmietol šéf snemovne komentovať.
     
    Trump by mal neskôr v priebehu dneška vystúpiť pred republikánskymi kongresmanmi s prejavom aj na tému stavby múru.

    Americký prezident podpísal v stredu dva prezidentské výkonné nariadenia týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom a nelegálnej imigrácie. Trump týmto krokom splnil jeden z hlavných sľubov, ktoré dal ešte počas predvolebnej kampane.
     
     
    - Reklama -