Mexická polícia zastavila karavánu s dvetisíc migrantmi

    0
    Na archívnej snímke mexickí policajti sa snažia zabrániť prieniku skupiny migrantov do USA na hraničnom priechode Chaparral v Tijuane v Mexiku. (Autor: TASR)

    Karavána migrantov začala svoju cestu v sobotu ešte pred svitaním v meste Tapachula ležiacom v juhomexickom štáte Chiapas, a to napriek zásahom voči migrantom, ku ktorým dochádza na oboch stranách hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom.

    Skupina migrantov vrátane detí prešla približne 30 kilometrov, keď ich v meste Huehuetán zachytili členovia mexickej polície a autobusmi ich poslali naspäť. Približne 150 migrantov sa rozhodlo vrátiť peši.

    Podľa agentúry Reuters približne 500 príslušníkov mexickej vojenskej polície v prilbách a nepriestrelných vestách zablokovalo diaľnicu na oboch stranách a niektorí z nich prenasledovali migrantov, ktorí utiekli do neďalekých polí.

    V meste Tapachula uviazli na dlhé mesiace stovky migrantov najmä z Afriky, keďže príslušné imigračné úrady zdržiavajú proces uznania pobytu či vydávanie tranzitných dokumentov.

    Začiatkom júna uzavrelo Mexiko s USA dohodu, ktorá má výrazne znížiť prílev migrantov do Spojených štátov. Mexiko sa tak usiluje znížiť napätie s USA, ktoré vyvoláva nelegálne prisťahovalectvo do Spojených štátov.

     

    - Reklama -