Metropolita Jepifanij vyzval Ukrajincov na jednotu a modlitby za mier v krajine

    0
    Metropolita Jepifanij (Autor: http://vidomosti.kiev.ua)

    Obrátil sa aj na ukrajinských duchovných verných moskovskému patriarchátu, aby sa pridali k novému cirkevnému spoločenstvu na Ukrajine. “Sme pripravení prijať ich s bratskou láskou, vzájomnou úctou a zabudnúť na všetko utrpenie, ktoré sa nahromadilo,” vyhlásil metropolita. “Musíme dokončiť zjednotenie ukrajinského pravoslávia… a modliť sa za ukončenie vojny (v Donbase) a za spravodlivý mier na Ukrajine,” zdôraznil.

    Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill sa k vytvoreniu samostatnej a od Moskvy nezávislej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine zatiaľ nevyjadril. Jeho hovorca Alexandr Volkov uviedol, že ruská pravoslávna cirkev nemá armádu ani politické nástroje, ktorými by spochybnila zrod novej cirkvi.

    Upozornil však, že “cirkev má možnosť hovoriť pravdu z akéhokoľvek pódia”. Spresnil, že má na mysli “pravdu o útlaku veriacich, porušovaní ústavných práv Ukrajincov, ktorí budú v marci hlasovať proti (ukrajinskému prezidentovi Petrovi) Porošenkovi. To je naša skutočná moc”.

    Agentúra AP citovala aj vyjadrenie ruskej politickej analytičky Marije Lipmanovej, podľa ktorej Moskva považuje vytvorenie nezávislej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine za neúspech vedenia ruskej pravoslávnej cirkvi. “Niet pochýb, že Kremeľ a prezident Vladimir Putin osobne vnímajú zlyhanie (ruskej pravoslávnej) cirkvi ako veľmi nepríjemný a neželaný vývoj,” skonštatovala Lipmanová.

    - Reklama -