Mešity v Nemecku sú omnoho konzervatívnejšie ako tie u nás, bije na poplach Sýrčan. A nie je sám

    0
    Reportáž stanice ZDF. (Autor: reprofoto ZDF.de)

    Vzhľad zarastených mužov mu pripomenul islamských rebelov zo skupiny Jaish al-Islam, ktorí prepadli jeho rodné mesto neďaleko Damasku. Salam je sám moslim, ale namiesto bujnej brady nosí iba nenápadné fúziky. Jeden z týchto mužov mu ale povedal, že dobrý moslim nosí poriadnu bradu a nie len fúziky, a to je po stáročia budovaná tradícia. „Všetko na tejto mešite vo mne vyvolávalo nepokojné pocity a cítil som sa nesvoj,“ povedal Salam na adresu mešity.

    Salam nie je sám, viacerí Sýrčania žijúci v krajine tvrdia, že mešity v Nemecku sú omnoho konzervatívnejšie ako tie v Sýrii. V priebehu dvoch mesiacov viac ako tucet Sýrčanov navštevujúcich šesť rôznych mešít v Nemecku potvrdilo túto skutočnosť pre Reuters. Cítili sa v mešitách nekomfortne a mali pocit, že sú príliš konzervatívne, čo sa týka obliekania veriacich aj výkladu svätého písma. V krajine, akou je Nemecko, kde má prílev migrantov už hlboké politické aj ekonomické dosahy, ide o veľmi spornú tému. Aj vzhľadom na počet nábožensky motivovaných teroristických útokov v krajine pridávajú tieto ultrakonzervatívne mešity na nedôvere medzi miestnymi a moslimami, tvrdia títo Sýrčania.

    Kázanie po turecky alebo ultrakonzervatívne

    Tradične sú v Nemecku náboženstvá finančne podporované štátom, avšak v prípade moslimov je situácia trochu odlišná, pretože väčšina moslimov pochádza z Turecka a navštevuje po turecky hovoriace mešity, ktoré sú sčasti podporované priamo Ankarou. Za posledný rok prišlo do Nemecka takmer 900-tisíc žiadateľov o azyl, z ktorých až 70 percent sú moslimovia a jedna tretina Sýrčania. Títo Sýrčania ale nechcú chodiť do tureckých mešít, lebo nerozumejú kázaniu v turečtine, a preferovali by mešity, kde je kázanie po arabsky. Takéto mešity majú ale často problémy s nedostatkom financií na udržiavanie chodu alebo ak majú financie, tak zväčša od ultraislamistických sponzorov, ktorí chcú, aby sa v nich kázali ultrakonzervatívne formy islamu.

    V Nemecku síce funguje systém na financovanie náboženstiev založený na princípe vyberania akejsi náboženskej dane, ktorá je následne prerozdelená jednotlivým náboženstvám. Takýto príspevok sa však moslimov netýka, pretože nevystupujú jednotne ako moslimské náboženstvo, ale sú rozdrobení do niekoľkých odlišných skupín. Mešity bez zahraničného sponzora tak majú veľký problém s financiami, čoho dôsledkom sa prakticky udržia len tie turecké a ultrakonzervatívne arabské.

    „Bohužiaľ, je pravda, že väčšina z po arabsky hovoriacich mešít je konzervatívnejšia než turecké,“ povedal profesor Mouhannad Khorchide, ktorý stojí na čele strediska pre islamskú teológiu v Münsterskej univerzite. Táto situácia prináša problémy s integráciou tým, ktorí sú menej konzervatívni. V tom istom hoteli ako Salam býva ďalších 75 moslimov, z nich však iba jedna žena chodí zahalená a chodieva sa modliť do miestnej arabskej mešity.

    „Raz som bol v takejto konzervatívnej arabskej mešite aj ja a videl som, ako jeden z konzervatívnych veriacich vyhodil z mešity mladého muža za to, že mal na sebe šortky, v tureckých mešitách sa nič takéto nedeje,“ povedal Salam. Preto sa aj napriek rečovej bariére radšej chodí modliť do tureckej mešity.

    Ultrakonzervatívne mešity predstavujú podľa spravodajských služieb vysoké riziko a nemecké spravodajské služby odporučili úradom, aby uchádzačov o azyl neubytovávali v blízkosti takýchto mešít. Začiatkom mesiaca spáchal sýrsky imigrant samovraždu vo väzení po tom, ako bol zadržaný pre podozrenie z plánovania teroristického útoku. Podľa jeho príbuzných mu vymyli mozog a naviedli ho na tento čin práve v ultrakonzervatívnej mešite.  

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -