Merkelovú na čele Kresťanskodemokratickej únie po 18 rokoch nahradí Krampová-Karrenbauerová

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Približne 1000 delegátov v druhom kole hlasovania rozhodovalo medzi 56-ročnou generálnou tajomníčkou CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a bývalým šéfom poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme Friedrichom Merzom (63). 

    Dlhoročná politická spojenkyňa Merkelovej a zástankyňa jej centristickej línie Krampová-Karrenbauerová v rozhodujúcom kole dostala 517 z 999 odovzdaných hlasov (51,75 percenta). Merza, zástancu konzervatívnejšieho kurzu, podporilo 482 delegátov (48,25 percenta). 

    V prvom kole hlasovania zvíťazila generálna tajomníčka CDU, ktorú médiá označujú iniciálami AKK, nad Merzom pomerom hlasov 450:392; zvyšných 157 z takisto 999 odovzdaných hlasov získal spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn.

    Prieskumy v rámci CDU jasne favorizovali Krampovú-Karrenbauerovú pred Merkelovej kritikmi Merzom a Spahnom. Trojica hlavných kandidátov si v priebehu posledného mesiaca robila kampaň po celom Nemecku. Podľa agentúry AP išlo o prvý otvorený súboj o post šéfa CDU od roku 1971.

    Angela Merkelová svoj odchod z vedenia CDU ohlásila v októbri. Kancelárkou ostane ešte do konca aktuálneho funkčného obdobia spolkovej vlády v roku 2021. Nová líderka CDU sa bude môcť uchádzať o post budúcej kancelárky, avšak kandidatúra na túto funkciu z piatkovej voľby automaticky nevyplýva. 

     

    - Reklama -