Merkelovej „preplo“. Jej provinční pritakávači sa jej chceli podobať. Výsledok? Schengen končí

    0
    Angela Merkelová (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Daniša sú paradoxne za návrat kontrol a hraníc vnútri Únie zodpovední naivní zástancovia otvorených dverí. Tým prezieravejším totiž bolo jasné už v lete, že Európa má na výber medzi dvoma možnosťami. Obnoviť poriadok a zaviesť prísne kontroly na vonkajšej hranici Európskej únie alebo to vzdať a riskovať rozklad Schengenu.

    Deje sa však to druhé. Švédi už imigrantov nezvládajú a zatvárajú hranice s Dánskom. Tranzitné Dánsko preto dočasne zatvára hranice s Nemeckom. Ide teda o klasický domino efekt. Pridalo sa aj Taliansko, ktoré zatvára hranice so Slovinskom. Podľa vzoru Dánska.

    Nemecko, ktoré nie je iba cieľovou destináciou, ale aj tranzitnou krajinou, sa teda svojou naivnou imigračnou politikou postupne dostáva do izolácie. Štáty začínajú konať egoisticky a na vlastnú päsť. Podľa Daniša sa tak deje, pretože nemeckej kancelárke akoby „preplo“.

    „Možno sa raz naše deti budú učiť, že EÚ sa vo svojej pôvodnej podobe mierne rozložila pre neprezieravú politiku Nemecka… alebo pre sociálnu inžinierku Merkelovú. A pre jej provinčných pritakávačov z ďalších krajín, ktorí sa jej veľmi, veľmi, veľmi chceli podobať,“ dodáva komentátor.

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -