Merkelová vyslovila niečo, za čo sa na ňu znova môže zniesť hnev celej Európy. Ide o utečencov

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Vo vysielaní nemeckej súkromnej televízie RTL Merkelová uviedla, že svoje rozhodnutie stále považuje za správne a potrebné z humanitárnych dôvodov.

    Upozornila však, že jej vláda medzičasom podnikla viacero krokov, ktorých cieľom je zabrániť zopakovaniu takejto krízy.

    Príchod takmer milióna utečencov pred dvoma rokmi vyvolal v Nemecku ostrú kritiku časti pravicových politikov vrátane Merkelovej konzervatívnych spojencov v spolkovej krajine Bavorsko.

    Merkelovej otvorenosť kritizovali aj z obáv, že v rámci utečeneckej vlny by do Európy mohli prekĺznuť aj radikálni islamisti.  

    Merkelová dnes v štúdiu RTL pri odpovediach na otázky publika potvrdila, že má v pláne uchádzať sa opäť o funkciu nemeckej kancelárky, ktorú by v prípade úspechu kresťanských demokratov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zastávala štvrté funkčné obdobie.

    Na otázku, či by chcela kandidovať aj v roku 2021, v súčasnosti 63-ročná kancelárka uviedla, že sa o tom “bude znova diskutovať, keď na to príde čas”.

    V Nemecku nie sú žiadne limity na počet volebných období, ktoré by sa vzťahovali na funkciu kancelára. Helmut Kohl tento úrad zastával 16 rokov a v roku 1998 sa uchádzal aj o piate funkčné obdobie, ale prehral súboj so sociálnym demokratom Gerhardom Schröderom.


     

    - Reklama -