Merkelová urobila z Nemecka pokusného králika. Známy komentátor tvrdo búši do Merkelovej

    0
    Protesty priaznivcov nacionalistickej AfD (Alternatíva pre Nemecko) proti politike Angely Merkelovej (Autor: SITA)

    Prakticky každý deň informujú celosvetové médiá o klesajúcej popularite nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. To, že nemecká spoločnosť je rozdelená v otázkach migrácie čoraz viac, nie je žiadnou novinkou.

    Naopak, protiimigračné nálady prajú krajne pravicovým stranám, ktoré posilňujú svoje celospoločenské a celoštátne postavenie. Partaje, ktoré ešte nie tak dávno boli len marginálnou súčasťou politického spektra, sa pomaly, ale isto stávajú jeho „mainstreamom“.

    Hlas nevyslyšaných?

    V Nemecku je to menovite strana Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland), ktorá vo víkendových regionálnych voľbách v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko svojimi dosiahnutými výsledkami dokonca tesne predstihla aj Merkelovej CDU.

    Ako píše Christoph Hasselbach, komentátor portálu Deutsche Welle, Nemci si (zatiaľ) neprajú vidieť AfD v Bundestagu. Na druhej strane sú ale radi, že strana takéhoto typu existuje a ako jediná sa aktívne ozýva v otázkach utečeneckej krízy.

    „Merkelová urobila z Nemecka pokusného králika. Z krajiny sa stal experiment, ktorý ovplyvní ďalšie generácie. A ovplyvní ich k horšiemu,“ nazdáva sa Hasselbach.

    Hlavnou vinníčkou Angela

    Komentátor tiež poukazuje na fakt, že Merkelová sa občanov na nič nepýtala a jednoducho sama rozhodla o proaktívnom prístupe v otázke prijímania migrantov do krajiny.

    Samotná kancelárka pritom neustále opakuje, že AfD neponúka žiadne riešenia vzniknutých problémov.

    „Možno áno, ale voliči si myslia, že bez Merkelovej migračnej politiky by tu tieto problémy neboli. Teda aspoň nie v takýchto rozmeroch. Každé voľby slúžia ako zrkadlo pre politikov, pričom najväčšie referendum zo všetkých sa uskutoční budúci rok,“ pripomenul Hasselbach budúcoročné parlamentné voľby, ktoré budú mať pre najľudnatejšiu krajinu starého kontinentu mimoriadny význam.

    Šancu majú, avšak…

    Kde urobili Merkelová a spol. najväčšiu chybu? „Vôbec nezachytili zmeny v sociopolitickom mori,“ myslí si komentátor Deutsche Welle. Pokiaľ však nechce CDU prísť o svoje pozície, musí podľa Hasselbacha vykonať reformy.  

    - Reklama -