Merkelová skončila a už sa veci menia. Zatiaľ opatrné slová o AfD

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Server denníka Financial Times upozorňuje na 72-ročného poslanca CDU Martina Patzelta, ktorý svojich kolegov vyzval, aby v bývalom východnom Nemecku zvážili vstup do koalície s AfD. „Nemôžeme ignorovať 12 miliónov voličov, ktorí túto stranu volia alebo s ňou sympatizujú. V mene týchto ľudí musíme začať dialóg so stranou, ktorú podporujú,“ vyhlásil o AfD, ktorá je podľa servera denníka Financial Times krajne pravicová, silne antiislamská a protiimigračná strana.

    Ešte v júni pritom bavorský premiér Markus Söder zo sesterskej strany CSU varoval svojich kolegov, že s niektorým z predstaviteľov nesmú ísť ani na kávu. Patzelt si však myslí, že spolupráca CDU/CSU s AfD by mohla členov Alternatívy pre Nemecko čiastočne politicky kultivovať. Söder by AfD zrejme najradšej úplne izoloval.

    Markus Söder

    Markus Söder  Zdroj: TASR

    Akýmsi pokusným laboratóriom, ktoré preverí možnosti spolupráce AfD a CDU, by sa mohlo po jesenných voľbách stať Sasko, kde prieskumy naznačujú, že by AfD mohla aj vyhrať. Od roku 1990 bola pritom táto spolková krajina baštou CDU, ktorá tu po desiatky rokov drvivo víťazila.

    Súčasná šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová (AKK) však pred prípadným spojenectvom s AfD dôrazne varovala. Vyhlásila, že členovia AfD svojimi prejavmi vytvorili klímu pre vraždu politika z radov CDU Waltera Lübckeho, ktorého v lete tohto roku zavraždil jeden z pravicových radikálov. Neskôr sa sám k činu priznal.

    Ktokoľvek hovorí, že môže spolupracovať s AfD, „by mal zavrieť oči a predstaviť si Waltera Lübckeho“, okomentovala AKK možnosť uzatvárania koalícií.

    Annegret Krampová-Karrenbauerová

    Annegret Krampová-Karrenbauerová  Zdroj: TASR

    Proti tomuto názoru možno postaviť myšlienku, že uzatváranie akýchkoľvek koalícií len za cenu vylúčenia AfD z podielu na moci môže upevniť obraz tejto strany ako jedinej skutočne protestnej. V očiach voličov tak nakoniec AfD môže ešte získať na atraktivite.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -