Merkelová si chce získať priazeň budúcich arabských voličov. Pozrite sa, kto to tvrdí

    0
    Jefim Fištejn, český novinár a bývalý komentátor Svobodnej Evropy (Autor: Archív)

    V prvom rade sa vyjadril o novoročnom prejave nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s arabskými titulkami. „Ja som kritický ku krokom kancelárky Merkelovej. Ona sa snaží získať priazeň svojich budúcich voličov. A to sa zase nepáči mne,“ povzdychol si. Politik je tu na to, aby predstavy voličov nielen plnil, ale aby ich aj prekonával a občanov viedol. Plniť želania voličov by podľa publicistu zvládol ktorýkoľvek úradník, politik musí viesť.

    Pani Merkelová sa rozhodla, že utečencov privíta, a s nikým to nekonzultovala. Niektoré štáty, ako napríklad Vyšehradská štvorka, ktorej sme členom, sa vzopreli. „Nemecko sa stalo akýmsi laboratóriom pre sociálny experiment a tým experimentom je nelimitované prijatie utečencov z Blízkeho východu,“ varoval hosť. Domnieva sa totiž, že najmocnejšia dáma Európy nedomyslela, čo tým môže spôsobiť. Hrozí nám postupné opustenie nášho hodnotového systému v snahe nájsť kompromis s prichádzajúcimi imigrantmi. „Z tohto procesu môžu vzísť mnohé nebezpečenstvá,“ doplnil.

    Čiastočne to pripisuje nemeckej traume z druhej svetovej vojny.

    Kto je „zdržanlivý hráč“?

    V Českej republike vraj existujú politici, ktorí by sa dali označiť za „zdržanlivých hráčov“. Podľa Fištejna to sú všetci politici, ktorí by sa radi správali rovnako ako pani Merkelová. A z toho ťažia radikáli. To však v českých dejinách nie je nič nové. Aj v nacistických časoch existovala kolaborantská vláda. Nedá sa vylúčiť, že sa v ČR znovu dostanú k moci radikáli, ak sa to bude diať aj v okolitých krajinách. Stojí za pozornosť, že sám Fištejn bol utečenec, keď utiekol pred komunistami do Rakúska.

    Chystá sa Putin na vojnu?

    Následne položil moderátor Luboš Xaver Veselý hosťovi zásadnú otázku: „Chystá sa Putin na vojnu s Tureckom?“ Fištejn o tom pochybuje. Turecko bolo donedávna blízkym priateľom Ruska, medzi oboma krajinami prebiehala čulá obchodná výmena. Lenže teraz musí Putin prikladať polienka pod „mobilizačný kotol“, aby nestratil podporu vlastných ľudí. Stačí si uvedomiť, že v Rusku sa stále dokola hovorilo o Ukrajine. Pred pár mesiacmi k tomu pribudla ešte utečenecká téma. Ale to neznamená, že ukrajinská otázka je už vyriešená. Ide o zmrazený konflikt, ktorý môže zostať zmrazený ešte veľmi dlho.

    Nakoniec si povzdychol aj nad tým, kto vlastní české médiá. „Je to oligarchizácia českých médií. V deväťdesiatych rokoch sme dúfali, že k tomu nedôjde, ale stalo sa to, že médiá kúpili oligarchovia, a jediná možnosť je, že ich opäť začnú predávať, lenže to sa nedeje. Niet komu…“

    Celý záznam rozhovoru nájdete na oficiálnych stránkach českého rádia Frekvence 1, a to TU

    - Reklama -