Merkelová sa vraj odtrhla z reťaze. Pustili sa do nej už aj zo Spolkového ústavného súdu

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    Dlhoročný predseda ústavného súdu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko Bertrams na jednej strane označuje „otvorenú“ prisťahovaleckú politiku Merkelovej za súcitnú, no na druhej strane jej vyčíta, že pri rozhodovaní prijať do Nemecka státisíce migrantov sa neriadila žiadnym vopred určeným plánom. „To všetko vyvoláva otázku, či bolo z hľadiska nemeckej ústavy legitímne, aby toto rozhodnutie urobila sama. V našom demokratickom systéme je zvykom, že všetky takéto zásadné rozhodnutia, najmä tie, ktoré majú taký dopad na rozpočet, činia poslanci parlamentu spoločne,“ píše Bertrams.

    Odborník na ústavné právo pripomína, že Bundestag má napríklad posledné slovo v situácii, keď sa rozhoduje o posielaní nemeckých vojakov do zahraničia. „Podobná misia musí byť vždy schválená v parlamente. Iba v prípade bezprostredného ohrozenia môže urobiť rozhodnutie samotná vláda. Ak boli napríklad vyslané stovky nemeckých vojakov na Mali až po odsúhlasení Spolkového snemu, potom je určite nevyhnutné, aby sa rovnakým spôsobom postupovalo aj v súvislosti s prijímaním státisícov utečencov. Uvedené okolnosti ma vedú k záveru, že presadzovaním prisťahovaleckej politiky otvorených dverí porušila kancelárka naše ústavné zvyklosti,“ domnieva sa Bertrams.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Bertrams poukazuje na to, že si tým kancelárka nezískala ani žiadne sympatie v rámci európskeho kontinentu. Merkelovej síce jej prístup k riešeniu migračnej krízy vyčíta, ale jeho kritike sa nevyhli ani štáty východnej Európy. „Najmä pre svoju požiadavku niesť bremeno utečeneckej krízy spoločne Merkelová narazila v prípade Maďarska, Poľska, Českej republiky a ďalších štátov východnej Európy. To podľa môjho názoru potvrdzuje to, čo mnohí predpovedali už pred niekoľkými rokmi. Mnohé z východoeurópskych krajín neboli na vstup do Európskej únie dostatočne pripravené. Pojmy ako demokracia, právny štát a ľudské práva pre nich predstavovali len formatívne hodnoty. Do EÚ vstupovali predovšetkým kvôli vlastným ekonomickým výhodám,“ uviedol Bertrams.

    Bertrams je už druhým ústavným sudcom, ktorý v uplynulých dňoch kritizuje prisťahovaleckú politiku Angely Merkelovej. Ústavný sudca Udo Di Fabio v utorok vyhlásil, že Bavorsko má právo pohnať federálnu vládu pred súd za jej prisťahovaleckú politiku otvorených dverí. Tento názor ústavného sudcu v rokoch 1999 až 2011 zaznel v správe, ktorú si od neho vyžiadala spolková krajina Bavorsko. „Federálna vláda je v prvom rade povinná zabezpečiť hranice krajiny a kontrolovať príliv utečencov,“ uviedol Di Fabio. Obaja ústavní sudcovia sa tak pripojili k hlasom opozičných politikov, ale aj vládnych a straníckych kolegov Merkelovej, ktorí v uplynulých týždňoch tlačia Merkelovú k zmene jej postojov. Merkelová síce vyhlásila, že chce znížiť počty prisťahovalcov, ktorí smerujú do krajiny, ale zároveň pripustila, že krajina nemá migračnú vlnu úplne pod kontrolou.

    - Reklama -