Merkelová sa lúči s predsedníctvom v CDU

    0
    Horst Seehofer (vľavo), kancelárka Angela Merkelová a predstaviteľka nemeckej Kresťanskosociálnej únie Gerda Hasselfeldtová (vpravo) (Autor: SITA)

    Šéfka strany si za svoje doterajšie pôsobenie vyslúžila na zjazde dlhotrvajúci potlesk a uznanie prítomných členov svojho politického subjektu.

    Merkelová, ktorá je zároveň od roku 2005 nemeckou spolkovou kancelárkou, vo svojom prejave obhajovala základné “kresťanské a demokratické” hodnoty strany. “Želám si, aby sme v týchto ťažkých časoch nezabúdali na naše kresťanské a demokratické postoje,” povedala na zjazde v Hamburgu.

    Merkelová vo svojom záverečnom prejave ešte v pozícii predsedníčky CDU vyzvala svojich kolegov, aby preukázali jednotu a otvorili novú kapitolu vzťahov.

    Spomenula taktiež rok 2000, v ktorom nastúpila do funkcie a strana bola v tom čase v kríze. “Zachovali sme si chladnú hlavu,” zhodnotila s tým, že sa im z toho podarilo dostať. “Naša CDU sa dnes líši od CDU z roku 2000 – a to je dobre,” zhodnotila na zjazde v Hamburgu s tým, že strana sa podľa jej slov musí pozerať do budúcnosti, a nie do minulosti.

    Merkelovej polhodinovú reč prítomní ocenili niekoľkominútovými ováciami. Niektorí delegáti držali v rukách plagáty s nápismi “Ďakujeme, šéfka!”.

    Možnými Merkelovej nástupcami vo funkcii predsedu CDU sú generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, bývalý šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme Friedrich Merz a minister zdravotníctva Jens Spahn. Voliť bude 1001 delegátov.

    Merkelová svoj odchod z vedenia CDU ohlásila v októbri. Kancelárkou ostane ešte do konca aktuálneho funkčného obdobia spolkovej vlády v roku 2021.

     

    - Reklama -