Merkelová prepadá. Vo voľbách ju možno rozdrví aj niekto, od koho sa to nečakalo

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Voľby v Nemecku sa konajú už za pár dní, a to napríklad v Bádensku-Württembersku. Táto spolková krajina je tradične považovaná za baštu CDU, ale ako vyplýva z najnovšieho prieskumu, prvýkrát by tu mohla vyhrať strana Zelených. To je v krajine, ktorá je spájaná s automobilovým priemyslom, značný paradox. V súčasnosti je CDU v krajine v opozícii, a to vďaka koalícii Zelených a sociálnych demokratov. Osoba premiéra Winfrieda Kretschmanna je tu navyše veľmi populárna.

    Zelení majú údajne podporu 30,5 percenta voličov, kresťanských demokratov by volilo o pol percenta menej občanov. Vinníkom odlivu priazne kresťanských demokratov je bezpochyby utečenecká kríza. Kancelárka Merkelová je kritizovaná zo všetkých strán, a to v súvislosti s tým, že je voči migrantom príliš benevolentná a nestanovila číslo, koľko utečencov môže krajina prijať.

    Vzhľadom na to, že kancelárka kritiku odmieta, časť voličov sa presúva aj k euroskeptickej Alternatíve pre Nemecko (AfD), ktorá by v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko získala desať percent hlasov voličov.

    CDU sa teraz v spolkovej krajine navyše od osoby kancelárky dištancovala. Volebného lídra Guida Wolfa podporila aj líderka v Porýní-Falcku Julia Klöcknerová.

    - Reklama -