Merkelová potvrdila, že sa chce vzdať predsedníckeho postu v CDU

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Agentúra AP pripomína, že Merkelovej oznámenie nasledovalo po tom, ako spolková vládna koalícia CDU, jej sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) utrpela debakle v dvoch krajinských voľbách.

    Kancelárka uviedla, že preberá zodpovednosť za slabý začiatok svojej štvrtej vlády a podľa nej je “čas začať novú kapitolu”. Vo svojom pláne odovzdať vedenie strany vidí “oveľa viac príležitostí než rizík”. Výmenu vedenia CDU považuje za začiatok novej fázy pre svoju stranu. “Je to veľmi dobrý proces, ktorý sme tu nemali 18 rokov,” povedala.

    Merkelová na tlačovej konferencii po stretnutí vedenia CDU konštatovala, že sa nebude snažiť ovplyvňovať rozhovory o tom, kto ju nahradí na čele strany.

    Úmysel kandidovať na predsednícky post v CDU oznámil podľa agentúry DPA bývalý šéf frakcie konzervatívneho bloku CDU/CSU v Bundestagu Friedrich Merz a kandidovať chce aj generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová a minister zdravotníctva Jens Spahn.

    Merkelová vedie CDU od roku 2000 a kancelárkou je od roku 2005.

    Agentúra AP pripomína, že Merkelovej predchodca na kancelárskom poste Gerhard Schröder odstúpil z funkcie predsedu svojej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v roku 2004, ale zostal kancelárom.

    - Reklama -