Merkelová nemala otvoriť dvere migrantom bez súhlasu Bundestagu, píše sa v správe parlamentnej komisie

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)
    Nemeckí odborníci v správe explicitne netvrdia, že by Merkelovej rozhodnutie zo 4. septembra 2015 prijať utečencov, bolo pre štát kľúčové. O takom niečom by totiž musel hlasovať parlament, čo sa nikdy nestalo. Namiesto toho experti odkazujú na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o zjednotení rodín cudzincov, z ktorých časť už žije v Nemecku. 
     
    V správe sa píše, že je to parlament, ktorý by mal rozhodovať o tom, či a v akej miere bude časť nemeckej populácie nahradená príchodom cudzincov do krajiny. Z toho dôvodu mali podľa dokumentu rozhodovať o otvorení hraníc poslanci a nie Merkelová, pretože išlo o rozhodnutie, ktoré zmenilo pomer Nemcov a cudzincov v krajine. 
     
    Merkelová pred dvomi rokmi rozhodla o prijatí niekoľkých tisícok utečencov uviaznutých na maďarských hraniciach a urobila to iba s najskúsenejšími členmi svojho kabinetu, bez toho, aby sa pýtala Bundestagu. Experti v správe tvrdia, že utečenci mali byť podľa nemeckých zákonov vrátení späť už na hraniciach. 
     
    Die Welt pripomína, že nemeckí liberáli z FDP aj krajní pravičiari z AfD chcú po voľbách do nemeckého parlamentu ustanoviť komisiu, ktorá by sa pozrela na bližšie na Merkelovej politiku pri ochrane hraníc Nemecka. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -