Merkelová môže vyvolať ďalšiu utečeneckú vlnu. Noviny odsudzujú dohodu s Tureckom

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    „Európa migrantom najprv otvorila náruč, ale teraz ich chce prijať len 72-tisíc. Zariadiť to má turecký šerif, pre ktorého sú sloboda a demokracia už len prázdne frázy,“ podotýka šéfredaktor MF Dnes. Pripomenul slová tureckého prezidenta Erdogana z minulého týždňa, ktorý vo svojom prejave k päťdesiatim predstaviteľom miestnych samospráv v Ankare uviedol, že slová ako demokracia, sloboda a vláda práva sú frázy, ktoré už v krajine nemajú vôbec žiadnu hodnotu.

    „Erdogan svoje úplne preukázateľne nedemokratické činy zdôvodňuje bojom proti terorizmu a jeho cieľom sú, samozrejme, Kurdi. Od konca minulého roka jeho režim ešte zintenzívnil boj proti kurdským skupinám a výsledkom týchto operácií sú stovky zabitých Kurdov a viac ako 350-tisíc ľudí bez domova,“ píše Plesl a pripadá mu v tejto súvislosti paradoxné, že v rovnakom týždni, keď sa Erdogan zmienil o porušovaní ľudských práv vo svojej krajine, nemecká kancelárka Angela Merkelová doviedla do konečnej fázy európsku dohodu s Tureckom o riešení migračnej krízy.

    Podľa dohody má Turecko prijímať späť všetkých migrantov, ktorí cestujú z krajiny cez more na grécke ostrovy. Európska únia si za každého vráteného Sýrčana má vziať jedného „zlegalizovaného sýrskeho utečenca“. Strop predstavuje 72-tisíc utečencov.

    „Ešte zostáva dodať, že celú operáciu bude financovať Európska únia a Turecku pošle navyše spolu šesť miliárd eur do roku 2018,“ pripomenul Plesl. A nezabudol ani na bezvízový styk s Tureckom, ktorý by mala zaviesť Únia od júna.

    „Od toho, ako bude dohoda s Tureckom fungovať v praxi, závisí nielen ďalší osud Európskej únie, ale hlavne politická budúcnosť Angely Merkelovej. Ak jej vymodlené riešenie skrachuje, bude musieť Európa hľadať riešenie nové. Tentoraz už však bez Turecka a bez nemeckej kancelárky, ktorá tak dlho tvrdila, že sa musí Európa utečencom otvoriť, až za ňu hranice Európy zatvára neeurópsky autoritatívny štát,“ uzavrel Plesl.

    Podmienky, ktoré štáty na summite schválili, zhrnul podobným spôsobom aj Vladimír Meier.

    „Keď sa pozrieme na týchto sedem bodov, malo by byť hneď nápadné, že Turecku z tejto dohody plynie jediná faktická povinnosť, a síce nebrániť európskym lodiam, aby vozili utečencov späť do Turecka. Všetko ostatné musí zariadiť a zaplatiť EÚ,“ podotýka a pýta sa, prečo sa radšej Turecko nezaviazalo zabrániť ilegálnej migrácii zo svojich brehov do Grécka.

    „Pri takomto riešení by však prišli o peniaze migrantov nielen pašeráci a prevádzači, ale aj policajti a iní úradníci nimi podplatení. Keď totiž polícia migrantom nezabráni odplávať, majú pašeráci na svoju odmenu nárok, migrantom peniaze nevrátia, či už sa do Európy dostanú, alebo nie. Keď naopak tureckí policajti zabránia člnom vyplávať, musia to pašeráci za rovnaké peniaze skúšať znova, kým sa to nepodarí. Z prevádzania migrantov sa však už stal taký výnosný biznis, že oň Turecko zrejme nechce prísť,“ konštatoval Meier.

    Na záver sa tiež venoval sľúbenému bezvízovému styku. „Ak Turecko splní všetky podmienky a EÚ s ním zavedie bezvízový styk, môže dôjsť k tomu, že mnoho Turkov alebo ľudí s tureckým pasom, pravým či falošným, sa vydá do Európy. Kurdská menšina sa v Turecku cíti byť utlačovaná, zástup Kurdov má šancu dostať v Európe azyl, dá sa teda očakávať, že sa o to pokúsi. To môže vyvolať utečeneckú vlnu rovnakých rozmerov, ako je tá súčasná,“ dodal s tým, že uzavretá dohoda je dohodou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    „Angela Merkelová nedávno oznámila, že Nemecko, ktoré prestane prijímať utečencov, nie je jej krajina a Európa, ktorá zatvorí svoje hranice, nie je jej Európa. Bohužiaľ si to ešte neuvedomuje, ale má pravdu: ani Nemecko, ani Európa nie sú jej,“ uzavrel Meier.

    - Reklama -