Merkelová končí cestu po Afrike v Nigérii. Zamerala sa najmä na migráciu

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelová a Buhari sa sústredili predovšetkým na ilegálnu migráciu. Práve Nigérijčania totiž tvoria najväčšiu skupinu spomedzi afrických migrantov, ktorí sa vydajú na nebezpečnú cestu do Európy cez Stredozemné more. Ich odchod z vlasti okrem iných faktorov aktivuje činnosť islamských radikálov na severe krajiny, dodala DPA.

    Kancelárka by mala s Buharim hovoriť aj o aktuálnej situácii s povstalcami a o tom, ako africkú krajinu stabilizovať. Stretla sa aj so zástupcom Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), s ktorým hovorila o hospodárskej spolupráci v rámci regiónu.

    Islamistická teroristická organizácia Boko Haram začala v Nigérii pôsobiť v roku 2009. Pred jej násilnosťami utieklo zo svojich domovov približne 2,5 milióna ľudí a okolo 20.000 ďalších títo militanti zabili.

     Nigéria je regionálnou veľmocou západnej Afriky a zároveň najľudnatejšou krajinou tohto kontinentu. Je tiež jedným z najväčších producentov ropy v Afrike. Okrem povstania bojovníkov Boko Haram a extrémistov spojených s organizáciou Islamský štát (IS) na severe krajiny ju sužujú násilné konflikty medzi pastiermi dobytka a roľníkmi v centrálnej oblasti krajiny, ako aj medzi militantmi na juhu.

    Merkelovú v Nigérii, ako aj Senegale a Ghane, ktoré sú považované za dve najrýchlejšie sa rozvíjajúce ekonomiky Afriky, sprevádzala skupina podnikateľov.

    - Reklama -