Merkelová je vraj v čím ďalej, tým horšej pozícii. Ale Luboš Palata ju obhajuje: Prečo sme vo vleku tých, čo nás vedú na okraj EÚ? Prečo sme nepozvali kancelárku?

    0
    Angela Merkelová (Autor: Hans Štembera)

    Francúzsky premiér Manuel Valls v minulých dňoch odmietol prijatie ďalších utečencov okrem sľúbených 30-tisíc. Kancelárka však plánuje prevziať časť sýrskych utečencov od Turecka výmenou za posilnenie kontroly migrantov a hraníc.

    Vyšehradské krajiny, ktorých premiéri sa dnes zídu, navyše chcú, aby Macedónsko uzavrelo svoje hranice s Gréckom. Na ich stranu sa prikláňa aj Rakúsko. Nemci toto riešenie, v rámci ktorého budú štátnici rokovať o posilnení ochrany hraníc medzi Bulharskom, Macedónskom a Gréckom, označujú za politiku proti Merkelovej.

    A ako server upozorňuje, nadchádzajúci samit EÚ vraj bude poznamenaný stretom medzi Merkelovou a krajinami, ktoré jej plán odmietajú. Podľa štátneho tajomníka českej vlády pre európske záležitosti Tomáša Prouzu však záložný plán Vyšehradskej skupiny nie je v rozpore s tým, že tieto krajiny aj naďalej plne podporujú spoluprácu s Tureckom. Prouza tiež v rannom vysielaní ČT24 poprel, že by Nemci vnímali samit skupiny negatívne, ako uviedol slovenský premiér Robert Fico. Podľa Fica sa totiž nemecká diplomacia sťažovala na slovenskom ministerstve zahraničných vecí.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    O stretnutí premiérov Vyšehradskej skupiny sa na portáli iDnes.cz vyjadril aj komentátor Luboš Palata. Toxický Vyšehrad podľa neho neponúka riešenie utečeneckej krízy, ale ohrozuje ho. Mimoriadny samit V4, ktorý Česko v pondelok organizuje, je podľa Palatu medveďou službou snahám o zastavenie migračnej vlny a sabotážou v snahe nájsť na samite EÚ vo štvrtok a v piatok celoeurópske riešenie. Berie to ako hanebné gesto.

    Celý komentár Luboša Palatu si môžete prečítať TU.

    „Lode Severoatlantickej aliancie sa pod nemeckým velením rozmiestňujú na hranici medzi Tureckom a Gréckom. Nemecko a Holandsko sa s Tureckom blíži k dohode o zastavení utečeneckej vlny na jednej strane a umožnení legálneho prijímania utečencov zo strany Únie na strane druhej. Gréci a Taliani dobudúvajú hotspoty… Skrátka, všetci robia všetko pre to, aby sa minuloročná migračná vlna z Turecka cez Grécko do Európy neopakovala,“ píše Palata s tým, že krajiny V4 sa namiesto toho schádzajú na mimoriadnom samite, kde chcú Grékov odpísať a zahodiť ostentatívne celú dohodu s Tureckom do koša.

    Podľa svojich slov chápe slovenského premiéra Roberta Fica, maďarského predsedu vlády Viktora Orbána aj poľskú premiérku Beatu Szydlovú. „Otázkou je, čo robí na čele tohto pre Európsku úniu v tejto chvíli už vysokotoxického zoskupenia Česko. Prečo je Praha vo vleku Bratislavy, Varšavy a Budapešti, ktoré celú strednú Európu smerujú úplne na okraj Únie, ak nie ešte ďalej? Prečo Praha neprizvala na také kľúčové stretnutie nemeckú kancelárku alebo aspoň Holandsko predsedajúce Európskej únii? Načo je vyšehradský trucpodnik, konajúci sa vo chvíli, keď zvyšok Únie robí možné aj nemožné, aby Schengen a Úniu udržal pohromade, a pritom zastavil masovú nelegálnu migráciu?“ pýta sa Palata. A poznamenáva, že navrhované závery rokovania V4 sú pľuvancom do tváre aj Severoatlantickej aliancii.

    - Reklama -