Merkelová bude vždy neporovnateľne lepšia voľba ako Putin, odkazuje český server

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Je to v uplynulých dňoch a týždňoch taký folklór. Nadávanie na kancelárku Angelu Merkelovú, na Nemecko, prípadne na Európsku úniu. Mnohí ľudia sa tvária, ako keby sme okolité krajiny nepotrebovali, ako keby existoval iný spôsob, ako by sme sa mohli orientovať na Západ. A, samozrejme, sú tu tí, ktorí by sa oveľa radšej orientovali na Východ,“ poznamenáva na úvod Hovorková.

    Podľa nej nie je možné, aby Česko fungovalo bez úzkych vzťahov s ostatnými štátmi. „Naša ekonomika stojí z veľkej časti práve na prepojení s Nemeckom a aj napriek akémukoľvek slovanstvu nás s našimi najväčšími susedmi nespájajú len finančné väzby. Nemecký štát má zároveň najsilnejšiu ekonomiku z celej Európy a kancelárka Merkelová je pomerne pochopiteľne vnímaná ako európsky líder. Hovorme si, čo chceme, ale my Nemecko potrebujeme,“ podotýka.

    Samozrejme, že podľa jej názoru môžeme nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú kritizovať, napríklad za podporu hyperkorektnosti, ale zároveň sa táto prvá žena Nemecka správa ako silný štátnik.

    „Ak existuje štát, ktorý krízu môže zvládnuť, je to práve náš západný sused. Naozaj sa od neho odvrátime len preto, že sa niektorým z nás nepáči politika, ktorá navyše nemá pre Českú republiku žiadne následky?“ pýta sa Hovorková. Podľa jej slov to môžeme urobiť. „S otvorenou náručou tu totiž čaká Vladimir Putin, ktorý sa chytí za ruku s Milošom Zemanom a Andrejom Babišom, a smer, ktorým sme sa vybrali pred dvadsiatimi piatimi rokmi, sa zase obráti. Naozaj to chceme len preto, že máme strach z utečeneckej krízy?“ varuje s otázkou Hovorková.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -